Medicina Tretmani

Koliko košta zdravlje u BiH?

koliko kosta zdravlje u bih

Dok je ista operacija na mrežnjači oka u F. BiH 342 KM, u RS se cijena penje na vrtoglavih 2.200 KM! U Federaciji BiH bez zdravstvenog osiguranja je više od 200.000 građana. Pokazuju to podaci nevladine organizacije „Inicijativa i civilna akcija“ (ICVA), odakle poručuju da, prema zakonima i Ustavu BiH, nijedan građanin ne smije biti bez zdravstvene zaštite.

Ni stanovnicima Republike Srpske nije ništa bolje – jer je za zdravstvenu zaštitu, prema posljednjim podacima, uskraćeno 250.000 osoba. S obzirom na životni standard, iznosi koji su predviđeni za liječenje su zaista previsoki, pa tako jedan dan proveden u bolnici košta od 50 – 100 KM, a operacije od 1.000 – 3.000 KM, u zavisnosti od grada i bolnice u kojima se nalazite.

Građani ljuti i nezadovoljni odlukama

skupo lijecenje u bih

Prema riječima Milana Mirića, koordinatora mreže ICVA, a prema zakonima o zdravstvenom osiguranju i zaštiti na svim nivoima te Ustavu BiH, nijedan građanin – dijete, žena, muškarac, osoba – bio zaposlen ili ne, ne smije biti bez zdravstvene zaštite. Naime, u glavnom gradu BiH, zdravstvenu zaštitu nema čak 51.258 osoba, jer je Ekonomsko-socijalno vijeće kantona Sarajevo donijelo odluku da se nezaposlenima koji ne traže posao ili se ne prekvalifikuju i dokvalifikuju, ukida pravo na istu.