Medicina Savjeti

Konzumacija crvenog vina povećava plodnost kod žena

Konzumacija crvenog vina povećava plodnost kod žena

Vino je od davnina poznato po svom blagotvornom i ljekovitom dejstvu na organizam. Vino podiže nivo “dobrog” holesterola, spriječava upale u organizmu i smanjuje rizik od pojave srčanih oboljenja kao i mnogih drugih zdravstvenih benefita zbog kojih nas manje grize savjest dok sipamo čašicu svog omiljenog pića nakon napornog dana. Pored mnogobrojnih koristnih dejstava po čovjekovo zdravlje nedavno je ustanovljena još jedna prednost pri konzumaciji crvenog vina- njegova konzumacija navodno povećava plodnost kod žena.

Naučnici sa univerziteta St. Louis u Vašingtonu vršili su ispitivanje među grupama žena između 18-44 godine koje su konzumirale crveno vino, bijelo vino i pivo. Ultrazvukom su kasnije mjerene tzv. antralne folikule odnosno procjena rezerve jajnika. Mjerenjem je dokazano da su žene koje su konzumirale crno vino imale veći broj antralnih folikula.

Međutim, prema stručnjacima za plodnost dato istraživanje bi trebalo uzeti sa rezervom. Iako su studije dokazale korisna dejstva reservatola u vinu pri povećanju plodnosti kod žena trebaće vam mnogo više od jedne čašice prije spavanja kako bi vašem organizmu objezbjedili dovoljno reservatola. Osim toga, navedena studija dokazuje samo da konzumiranjem crvenog vina raste broj antralnih folikula ali ne i broj trudnoća što znači da vam niko ne garantuje da ćete sa povećanim brojem antralnih folikula povećati vaše šanse da zatrudnite. Na plodnost utiču razni faktori od godina, nivoa hormona, okruženja, a doktori savjetuju da u ishranu ranije dodate reservatol suplemente nego da pretjerujete sa vinom svakodnevno.