Zdrav život Zdravo tijelo

Kozja surutka: ljekovita dejstva i nutritivna vrijednost

kozja surutka

Kozija surutka predstavlja nusproizvod pri proizvodnji kozjeg sira u obliku zelenkaste tečnosti.

Iako se donedavno bacala jer se smatrala nepotrebnim zaostatkom pri proizvodnju sira, danas se zbog svog pozitivnog uticaja na ljudski organizam svrstava se u kategoriju najzdravijih napitaka.

Pored brojnih vitamina, minerala i drugih korisnih jedinjenja, u svom sastavu sadrže i proteine koji se nalaze i u majčinom mlijeku. Zbog svoje iznimne hranjivosti, njena upotreba se preporučuje gotovo svima- maloj djeci, trudnicama i porodiljama kao i svim osobama koje se bave pojačanom fizičkom aktivnosti ili sportom.

Kozje mlijeko sadrži niži nivo laktoze, u poređenju sa kravljim mlijekom zbog čega se preporučuje osobama netolerantnim na laktozu, jer se mnogo lakše probavlja.

>> Naruči kozju surutku u prahu – domaći proizvod – Brza i besplatna dostava u Srbiji i BiH <<

Sastav kozje surutke

U sastav kozje surutke ulaze svi minerali neophodni za pravilno funkcionisanje tijela. Sadrži kalcijum magnezijum i kalijum ali i vitamine poput vitamina A i C. Mala kalorijska vrijednost je čini odličnim međuobrokom jer ne deblja, a istovremeno snabdijeva organizam svim neophodnim nutrijentima.

Pored toga, surutka obiluje i proteinima i aminokiselinama koji pomažu kod uzpredovalih bolesti jetre. Zahvaljujući brojim antioksidansima koje ima u svom sastavu, surutka predstavlja najbolji način da zaštitite svoj organizam od upala i infekcija ali i da ojačate imuni sistem.

Jedan od antioksidanasa u surutki je i glutation, te pomaže pri tretiranju bolesti štitne žlijezde, raka, te raznih upala.

Surutka takođe sadrži i mliječnu kiselinu koja uništava gljivice i bakterije te podstiče rad crijeva.

Nutritivna vrijednost surutke

Kozja surutka ima veoma malu kalorijsku vrijednost, pa tako 100g surutke ima 26 kalorija. Nutritivne vrijednosti surutke čine:

  • 93 % voda
  • 4,7 % ugljeni hidrati
  • 0,3% masti
  • 0,9 % proteini

Iako je udio proteina u cjelokupnom sastavu kozje surutke veoma mali, radi se o proteinima od izuzetnog biološkog značaja. Zbog udjela ugljenih hidrata u svom sastavu, tačnije laktoze, kozja surutka može smetati osobama intoleratnim na laktozu. Ipak, smatra se bolje probavljivom u poređenju sa mliječnom surutkom zbog znatno manje količine laktoze u svom sastavu.

Kozja surutka za jetru i pluća

Surutka sadrži veliku količinu aminokiseline cisteina. Tijelu je ova aminokiselina neophodna kako bi proizveo glutation- antioksidanas koji štiti jetru od slobodnih radikala, štetnih oksidacija i toksina. Osobe sa bolestima jetre ili oštećenjima jetre usljed hepatitisa često imaju niske nivoe glutationa. Uzimanjem kozje surutke možete povećati nivo glutationa osobama koje pate od bolesti jetre. Izuzetno je korisna u slučajevima kada je organizmu neophodna detoksikacija jer pomaže da se jetra regeneriše i očisti od štetnih materija.

Kozja surutka na isti način detoksifikuje i pluća, zbog čega se preporučuje osobama koje su izložene disanju zagađenog vazduha i osobama koje konzumiraju cigarete. Zbog svog antioksidativnog ali i antiimflamatornog destva koristi se i za liječenje plućnih bolesti kao što su bronhitis, pluća, astma, upala pluća i slično.