Bolesti Medicina

Kratkovidost (miopija)

kratkovidost

Nažalost, moderno doba uzima sve više maha. Tako da se slučajevi problema sa vidom, više ne javljaju samo kod starijih ljudi, već i kod omladine. Nerijetko srećemo djecu sa naočarima kojima u zdravstvenom kartonu piše da pate od nekog poremećaja vida. Kratkovidnost – da li ste se do sada susretali sa ovom bolesti?

Simptomi

Glavni simptom  kratkovidnosti  (myopia) je da pacijent  udaljene objekte vidi  zamagljeno, dok su objekti u neposrednoj  blizini oka još uvijek  jasno vidljivi. Ostali simptomi kratkovidnosti mogu biti  glavobolja i umorne (teške) oči.

Kada se kratkovidnost  obično pojavljuje?

Kratkovidnost se obično javlja u doba  puberteta, ali se može pojaviti  u bilo kojoj životnoj dobi, od  ranog djetinjstva do 25 godina starosti.

Obično, stepen kratkovidnosti  raste s godinama, jer  očna jabučica raste kako se dijete razvija. U većini slučajeva, inteziviranje kratkovidost se zaustavlja, kada  osoba prestane rasti.

Kod starijih ljudi, početak kratkovidnosti može biti najraniji pokazatelj da počinje da se formira katarakta (zamućenje  leće).

Pojedina  djeca kod kojih se  razvije kratkovidnost, ne mogu odmah u početku uvidjeti  da je njihov vid oslabio. Oni mogu čitati knjige I raditi na blizinu, ali mogu ustanoviti de im je teško vidjeti udaljne predmete, kao što je školska table. Često, oni smatraju da je to “normalno” i ne govore  nikome o tome.

Roditelji bi trebali odvesti  svoju  djecu na očni pregled kod ljekara oftalmologa.

Teška kratkovidnost

Kratkovidnost (myopia)  koja počinje u ranom djetinjstvu,  često se pogoršava u zreloj dobi i može postati vrlo teška. Izuzetno jaka miopija ili kratkovidnost visokog stepena,  može stvoriti probleme kasnije u životu, jer je povezana s promjenama u stražnjem dijelu oka.

Postoji  rizik od slabljenja vida, koji može biti težak u nekim slučajevima,  jer  povećana očna jabučica  rasteže retinu i tako je oštećuje.

Leave a Comment