Medicina Tretmani

Kruševac: Doktori odstranili tumor od 30 kilograma

doktori odstranili rak od 30 kg

Na Ginekološko-akušerskom odjeljenju kruševačke Opšte bolnice, šestočlani tim ljekara uklonio je tumor jajnika težak čak 30 kilograma.

Operacija je trajala 50 minuta, kaže specijalista ginekolog akušer, doktorica Slavica Vukanić i dodaje da je zahvat izveo uigran tim ljekara.

Da je promjena na jajniku neobično velika i da će zahvat biti složen, ljekari su očekivali, ali ne i to da će tumor biti benigni i težiti čak 30 kilograma, prenosi RTS.

“Jako smo bili začuđeni, uplašeni, iznenađeni, jer nikada nismo vidjeli tako nešto. To je bila formacija blijedoružičaste boje, koja je bila sa izraženom vaskularnom šarom, dosezala do grudne kosti. Naprijed slobodna, pozadi u priraslicama. Sve smo mi to lijepo oslobodili. Postoperativno se gospođa lijepo oporavila, peti dan je otišla kući, sedmi dan je došla na kontrolu i sve je bilo onako kao što se samo može poželjeti”, dodaje Vukanić.

Da bi tumor dostigao 30 kilograma, procjenjuje se da mu je bilo potrebno oko pet godina, a kod malignih promjena taj rok je često kraći.

“Za jajnik je potrebno relativno možda kratko vrijeme da bi se on razvio, do godinu dana, ili nešto malo više. Dok na primjer, malignom oboljenju grlića je potreban neki period od pet do sedam godina da bi to neko minimalno oboljenje prešlo u zloćudno”, doktor Blagoje Milovanović, načelnik GAO Opšte bolnice “Kruševac”.