Medicina Savjeti

Krv u stolici najčešće nije znak tumora

krvarenje stolice

Okom vidljiva pojava krvi u stolici je razlog za posjetu ljekaru jer je u pitanju alarmantan simptom koji gotovo polovina odrasle populacije ima bar jednom u životu. Srećom, najčešći razlog za pojavu krvi u stolici su benigne bolesti kao što su hemoroidalna bolest i analne fisure.

“Nažalost, isti simptom može da bude i znak teških bolesti kao što su upalne bolesti debelog crijeva i karcinomi”, kaže docent dr Goran Barišić, kolorektalni hirurg Prve hirurške Kliničkog centra Srbije za Novosti.

“Praktično je nemoguće postaviti pravu dijagnozu samo na osnovu boje i količine krvi, tim prije što ista osoba može da ima i karcinom rektuma i hemoroidalnu bolest koje kao zajednički simptom imaju krv u stolici. Stoga je vrlo važno da se svaka osoba koja primjeti krv u stolici javi svom ljekaru kako bi se uradila neophodna dijagnostika i ordinirala adekvatna terapija.”

Postoji i takozvano okultno, odnosno okom nevidljivo krvavljenje koje se može detektovati samo specijalnim testovima.

“S obzirom na to da u ovoj situaciji pacijenti uglavnom nemaju nikakve simptome, za okultnim krvavljenjem se mora tragati jer i ono može da bude znak težih bolesti debelog crijeva”, objašnjava docent Barišić.

“To znači da zdravim osobama, odnosno osobama koje nemaju simptome bolesti debelog crijeva treba raditi FOBT test. To se najčešće radi u okviru takozvanih ‘skrining programa’ koji su razvijeni u cilju prevencije i ranog otkrivanja karcinoma debelog crijeva.”

Rizik od raka debelog crijeva raste sa godinama starosti, tako da je oko 90 odsto oboljelih starije od 50 godina. U Srbiji se “skrining program” na rak debelog crijeva sprovodi od 2013. godine i uključuje populaciju od 50 do 75 godine starosti. Osobe sa pozitivnim FOBT testom trebalo bi da urade kolonoskopiju.

U debelom crijevu su česte patološke promjene divertikulumi ili mali džepovi koji mogu da krvare, nekada i ozbiljno, polipi, tumori ili promjene u građi sitnih krvnih sudova kao i zapaljenske bolesti crijeva, nekada infekcije. Ipak, najčešći uzrok krvarenja su hemoroidi, koji su i najbenigniji, ali za svaku pojavu svježe krvi trebalo bi se javiti ljekaru.

(novosti.rs)

Leave a Comment