Medicina Tretmani

Liječenje opekotina

Malo je onih koji se nikada nisu opekli. Najčešće su to opekotine nastale nesmotrenim rukovanjem kućanskim aparatima ( šporet, pegla i sl. ). Svi imaju svoj recept kako olakšati bol : staviti so na opekotinu, dio tijela koji je opečen staviti pod hladnu vodu, namazati kremu protiv opekotina itd. Međutim, opekotine mogu izazvati ozbiljne probleme i, u velikom broju slučajeva, zahtijevaju ljekarsku intervenciju.

Kako pravilno liječiti nastale opekotine?

Liječenje opekotina zahtjeva ozbiljan pristup i ažurnost, jer se radi o veoma ozbiljnim povredama koje, u određenim slučajevima, mogu završiti i fatalno. U zavisnosti od uzroka povređivanja, dužine izlaganja i ličnih karakteristika dolazi do oštećenja kože, potkožnog tkiva, pa čak i dubljih struktura.

Opekotine su veoma česte povrede i njihovo liječenje počinje nekim od “narodnih lijekova”: kriške kupusa, krompir, kiselo mlijeko, bjelance, pasta za zube, pekmez. Na taj način se gubi dragocjeno vrijeme i pospješuje infekcija.

U službi Hitne pomoći povrijeđena osoba se zbrinjava na način da se na povrijeđeni dio tijela stavlja sterilna gaza i pacijent se upućuju na dalje liječenje u bolnicu, jer ove povrede se saniraju na sekundarnom nivou zdravstvene zaštite. Među najbitnijim  intervencijama u službi Hitne pomoći je adekvatna nadoknada tečnosti i kupiranje bola. Kod opekotina manjeg stepena svi simptomi i znaci su manje izraženi.

bigstock-Treatment-of-burns-on-female-h-81109349-1024x683

Za velike opekotine su karakteristični dramatični simptomi i znaci: pad arterijskog pritiska, razvoj šoka zbog gubitka tečnosti iz organizma, bolovi i otok povređene regije. U kratkom vremenskom periodu, po nastaloj povredi, dolazi do poremećaja i propadanja funkcije bubrega, pluća ili mozga. Zato je prva pomoć i zbrinjavanje ovih pacijenata od velike važnosti.

Skoro svaka opekotina zahtijeva pregled hirurga, specijaliste plastične hirurgije, posebno ako su u pitanju djeca, starije i bolesne osobe i ako je opekotina veća od površine dlana. Prva pomoć zahtijeva napuštanje mjesta nesreće, stavljanje hladne obloge na ranu i transport do Hitne pomoći.

Ako je opekotina površna, tj. kod koje su oštećeni površni slojevi kože, liječenje traje petnaestak dana i sastoji se od previjanja opečene regije i primjene lokalnih protivupalnih sredstava. A ako se radi o opekotinama većeg obima, gdje su pored površnih oštećene i dublje strukture tkiva i kosti, liječenje je operativno, a nekad se završava i amputacijom.

Pored velikog broja operacija, operativnih komplikacija, ova grupa opekotina se  u velikom broju slučajeva završava smrtnim ishodom. Osobe koje su prošle kroz sav operativni period i rehabilitaciju nerjetko kao trajnu posljedicu imaju crvene, tvrde i bolne ožiljke, neki od funkcionalnih deficita i značajne probleme psihičke i emotivne prirode.

 

Leave a Comment