Ljepota Medicina Savjeti Savjeti

Loše navike koje štete zdravlju zuba

lose navike koje stete zdravlju zuba

Kada je riječ o održavanju zuba zdravim svi znamo osnove – četkica, pasta, zubni konac i stomatolog dva puta godišnje. Ali postoje navike koje mogu štetiti zdravlju vaših zuba a na koje vjerovatno ne obraćate pažnju.

U nastavku vam donosimo neugodne navike koje biste trebali izbjagavati ako želite zaštiti zube od karijesa i diskoloracije.

Sadržaj teksta:

Žvakanje leda

Žvakanje kockice leda je naizgled bezopasna, često nesvjesna navika. Međutim, ona može uzrokovati trajno oštećenje na zubima, ostavljajući male pukotine u caklini. Ove pukotine mogu narasti vremenom i uzrokovati frakturu zuba.

Izbjegavanje sportskog štitnika za zube

Kao što je za neke sportove obavezna kaciga, u nekim je potrebno zaštiti i zube. Nemojte ga izbjegavati nositi, pogotovo ako se bavite borilačkim vještinama.

Škripanje zubima

Ova navika može biti naslijeđena ali je često povezana sa stresom i anksioznošću. Škripanje zubima može se dešavati u snu a da toga niste ni svjesni. Može izazvati niz zdravstvenih problema u ustima poput trošenja, puknuća i gubitka zuba te bola u vilici. Razgovarajte sa stomatologom koji će vam preporučiti odgovarajući tretman.

Pastile za grlo

Iako ublažavaju upalu grla mnoge od njih mogu napraviti stomatološke probleme jer sadrže mnogo šećera. U ustima punim šećera bakterije se brzo razmnožavaju i povećavaju šanse za karijes i bolesti desni. Zato kad ste u mogućnosti birajte one bez šećera.

Gumene bombone

Većina ljudi zna da šećer može dovesti do karijesa ali neke slatke namirnice su štetnije od drugih. Gumene bombone i karamele koje se lijepe za zube mogu zapeti između zuba a pljuvačka ih ne može oprati. Temeljno četkanje i čišćenje zubnim koncem nakon konzumiranja ove namirnice može pomoći.

Gazirani sokovi

Visok nivo šećera i kiselina jako su loša kombinacije za zube. Često pijenje ovakvih pića može dovesti do karijesa, osjetljivosti zuba i nagrižene cakline. Ovakva pića ispijajte na slamku, nakon konzumacije isperite usta vodom a prije nego što ih operete sačekajte najmanje 30 minuta.

Otvaranje ambalaže zubima

Zubi nisu oruđe pa ih korištenje u svrhu otvaranja raznih ambalaža može slomiti. Iako se ponekad može učiniti praktičnim izbjegavajte to raditi.

Čips od krompira

Ova skrobna grickalica lako se lijepi za zube i stvara savršenu okolinu za razvoj plaka. Nakon konzumacije nemojte zaboraviti oprati zube kako se plak ne bi nakupljao.

Grickanje olovke

Često nesvjesno grizemo olovku kada pokušavamo da se koncentrišemo. To stavlja veliki pritisak na zube što može uzrokovati da se vremenom okrznu ili slome. Ako vam je ovo navika zamijenite je žvakaćom gumom bez šećera koja stimuliše proizvodnju sline i pomaže čišćenju zuba u tom procesu.

Pušenje

Pušenje isušuje usta i povećava količinu plaka oko zuba. Pušači imaju i veći rizik od bolesti desni od nepušača.

Kafa

Jutarnja kafa pomaže nam da počnemo dan ali nažalost nije toliko dobra za zube jer ostavlja mrlje na njima.

Leave a Comment