Alternativna medicina Medicina

Magični neven: Biljka koja radi čuda za crijeva, kožu, krv i pritisak

Magični neven Biljka koja radi čuda za crijeva, kožu, krv i pritisak

Calendula officinalis, poznatija kao Neven je biljka čiji se cvjetovi koriste u liječenju širokog spektra bolesti. Najimpresivnije zdravstvene prednosti ove biljke uključuju njenu sposobnost zacjeljivnja rana, poboljšanje izgleda kože, smanjenje upalih proces, a poznato je i da smanjuje rizik od određenih vrsta raka.

Ekstrakt listova biljke Neven bogat je različitim jedinjenjima uključujući i glikozide, saponine i druga moćna antiinfmalatorna i antioksidativna jedinjenja.

Sadržaj teksta:

Zacjeljivanje rana

Jedna od najpoznatijih zdravstvenih prednosti Nevena je njegova sposobnost brzog iscjeljivanja rana. Ulje ili mast od Nevena nanesite na rezove, ogrebotine ili ugrize insekta i ubrzaćete proces regeneracije kože. Zahvaljujući svojim protuupalnim svojstvima Neven štiti od infekcija, čuva rane i ogrebotine te omogućava njihovo zarastanje.

Njega kože

Osim stimulacije zacjeljivanja, ulje ili mast nevena može znajačno poboljšati i izgled vaše kože. Utiče na dotok krvi u ćelije kože, pruža antioksidativnu zaštitu koja smanjuje pojavu bora i starosnih pjega. Ukoliko želite glatku, ujednačenu kožu koja odiše mladalačkim izgledom, razmislite o korištenju kozmetičkih proizvoda na bazi nevena.

Smanjuje upale

Bez obzira gdje se javlja upala, cvijet Nevena može smanjiti nelagodnosti uzrokovane upalom. Ukoliko patite od kašlja, čaj od Nevena može biti odličan lijek. Ukoliko vaši zglobovi pate od artritisa ili gihta dodajte par kapi ulja od Nevena u svoj balzam. Ukoliko patite od nervoze želudca, Neven može pomoći u normalizaciji gastrointestinalnog sistema i eliminaciji bilo kakve upale koja uzrokuje neugodnosti.

Antikancerogena svojstva

Ulje Nevena ima određena antikancerogena svojstva, zbog čega se sve više koristi u novim istraživanjima raka. Studija objavljenja u časopisu BMC Cancer Journal navodi da ekstrakti nevena pokazuju pozitivne rezultate u borbi protiv raka, a posebno u prevenciji. Ipak, očekuje se još istraživanja kako bi se potvrdilo ovo pitanje.