Bolesti Medicina

Migrene u trudnoći

lijecenje-migrene-u-trudnoci

Pričali smo o tome šta je migrena i kako je liječiti, a sada se bavimo istim problemom ali u periodu trudnoće koji može znatno otežati stanje i povećati probleme sa glavoboljom, jer je korišćenje lijekova u tom periodu veoma suženo ili u potpunosti zabranjeno.

U globalu, hormonske promjene koje doživljava svaka žena mogu biti okidač za pojavu migrena. To pogotovo važi u periodu trudnoće, pa one mogu biti i češće nego ranije. Nekima se ipak dešava da migrene u trudnoći prestanu i da se javlje odmah nakon poroda. Kao razlog tome navodi se činjenica da estrogen raste, a progesteron opada. Poslije poroda se nivo hormona opet mijenja, pa se i napadi migrene ponavljaju.

Migrene se obično javljaju u prvim sedmicama trudnoće. Ukoliko spadate u onaj krug žena koje su i ranije patile od migrena, ništa značajno se neće promijeniti ili pogoršati. A ukoliko ranije niste imali migrenu, moguće je da se pojavi baš u trudnoći zbog promjene hormona.

Sadržaj teksta:

Planiranje trudnoće za žene koje imaju migrenu

Veoma je bitno da, ukoliko bolujete od migrena planirate trudnoću detaljno. Vrlo je vjerovatno da već pijete lijekove kako biste umanjili simptome, pa je neophodna konsultacija sa ljekarom kada dođe trenutak da zatrudnite i odete u smjeru kreiranje svoje porodice. Doktor bi vam tom prilikom trebao dati savjete kako da držite pod kontrolom migrenozne bolove dok ste trudni ili tokom dojenja, jer se u tom periodu ne smiju konzumirati brojni lijekovi i određene namirnice.

Migrene bez aure u trudnoći

Istraživanja su pokazala da u 60-70 posto slučajeva migrena bez aure nestaje nakon prva tri mjeseca trudnoće. Ovo uglavnom važi za trudnice kojima je bila učestala pojavala migrena pred ciklus.

Ovaj oblik migrena je čest i ispoljava se tako što žene imaju jake napade sa mučninom i/ili povraćanjem, uz neprijatnost na svaki vid svjetlosti i zvuka. Bol se pojačava pri pokretu i prisutna je na jednoj strani glave. Postepeno se povećava dok ne dostigne vrhunac, nakon kojeg intenzitet boli opada. Zbog toga se preporučuje boravak u tamnoj i tihoj prostoriji.

migrene-u-trudnoci-lijecenje-glavobolja

Migrene sa aurom u trudnoći

Ukoliko ste migrenu sa aurom imali prije trudnoće, velika je vjerovatnoća da ćete je imati i tokom iste. Ukoliko ipak niste ranije patili od migrena, a dobijete ih tokom trudnoće, one će najvjerovatnije biti sa aurom.

Migrena sa aurom podrazumijeva da se prije glavobolje pojavljuju simptomi u vidu tačkica pred očima, trnjenja ruke ili jedne strane lica. Na osnovu toga svi koji boluju mogu znati unaprijed da će doći do napada odnosno nastanka boli.

Ovakve migrene traju do 72 sata i prate ih mučnina i/ili povraćanje zajedno sa senzitivnošću na svjetlost i zvuk. Ako u trudnoći prvi put doživite migrenozni napad posjetite doktora opšte prakse kako biste pronašli adekvatno liječenje migrene.

Liječenje migrene: korišćenje lijekova u trudnoći

Ukoliko ste sa migrenama imali problema i ranije, prije nego što ste ostali trudni, vjerovatno ste koristili tablete protiv jakih glavobolja. Međutim, sada kada se vaše stanje promijenilo, potrebno je da se konsultujete sa doktorom i provjerite da li i dalje smijete koristiti istu vrstu lijekova.

S obzirom da je upotreba lijekova prilično ograničena tokom trudnoće, najidealnije rješenje je da pronađete neke alternativne metode liječenja, a ukoliko one ne daju nikakve efekte, potražite pomoć doktora.

Dokazi o tome da su lijekovi tokom trudnoće bezbijedni ne postoje – testiranja nisu moguća iz etičkih, moralnih i brojnih drugih razloga. Zato je propisivanje od strane doktora obazrivo, ai korišćenje tokom trudnoće umanjeno.

migrene-u-trudnoci-lijecenje-migrene

Najidealnije bi bilo da se ne koriste nikakvi lijekovi. Međutim, ako to nije moguće, doktori će vas upoznati sa eventualnim rizicima ukoliko se odlučite na konzumaciju nekih. Recimo, za liječenje migrene čim napad počne preporučen je paracetalom jer se smatra bezbjednim za uzimanje i tokom trudnoće i dojenja.

Paracetamol je poželjno uzimati kao rastvor u vodi i to odmah po napadu. Poželjno je da se pije zajedno sa hranom. Aspirin se treba izbjegavati jer on povećava rizik od krvarenja. Ibuprofen se može uzimati ali samo u dozama manjim od 600 mg dnevno. Triptan se ne preporučuje nikako, pa ako vam je potreban lijek protiv mučnine, razgovarajte sa doktorom.

Migrene u trudnoći: prva tri mjeseca

U prva tri mjeseca trudnoće moguće je da se migrena javlja češće i žešće nego inače. Razlog tome su simptomi koje prate samu trudnoću, pa tako mučnina može da iscrpi, da prouzrokuje nizak nivo šećera u krvi i tako pogorša napade migrene. Zbog toga se savjetuju manji i češći obroci sa dosta vode.

Migrena nakon porođaja

Nakon porođaja je moguće da migrene nestanu, odnosno da se stanje vrati na staro ukoliko majke nisu prije trudnoće imale taj problem. Kod nekih trudnica se migrena javi nekoliko dana prije i poslije porođaja, a razlog tome je pad nivoa estrogena, zajedno sa iscrpljenošću, dehidracijom i niskim nivom šećera.

Da li migrena utiče na bebu?

Do sada nije bilo dokaza da migrena utiče na ishod trudnoće, bilo da je ona sa ili bez aure. Ona neće štetiti i ugroziti vašu bebu, zato bez brige.

Dojenje tokom migrene?

Ukoliko dojite dijete poželjno je da izbjegavate konzumaciju lijekova. Kroz mlijeko isti dolaze i do bebe, tako da sve šta vi jedete i pijete, dobija i vaša beba. Ipak, ako su napadi toliko jaki da ne možete izdržati, koristite neke od lijekova koje ste uzimale i tokom trudnoće, osim aspirina jer on može izazvati zgrušavanje krvi kod osjetljivih beba. Naravno, sve ovo uz nadzor i konsultacije doktora.

Liječenje migrene prirodnim putem

S obzirom na ograničenost u uzimanju lijekova tokom trudnoće, a uz to postojanju jakih migrenoznih napada, mnoge žene u trudnoći se odlučuju za alternativno liječenje. Bez obzira što se smatraju sigurnim, i prirodni lijekovi mogu imati neželjene efekte baš kao konvencionalni.

migrene-u-trudnoci-lijecenje-akupunktura

Ukoliko se odlučite za aromaterapiju, koja se smatra veoma korisnom i efektivnom, imajte na umu da esencijalna ulja ruzmarina morate izbjegavati u trudnoći. Takođe, tretmani refleksologijom nisu preporučljivi dok nosite bebu.

Najbolji izbor za migrene u trudnoći su tretmani bez upotrebe lijekova. Takvi su masaža, akupunktura, joga za trudnice i generalno opuštanje. Iz iskustva majki saznajemo da je i pranje kose naizmjenično toplom i hladnom vodom efektivno u smanjenju migrenoznih napada.

Leave a Comment