Dom Savjeti Zdrav život Zdravo tijelo

Mnogi ga ne vole, ali ovaj kućni posao produžava životni vijek

pranje sudja

Svakodnevne lake fizičke vježbe, koje uključuju trčanje i pranje sudova, zajedno sa drugim kućnim obavezama, pozitivno utiču na dužinu životnog vijeka, tvrdi se u radu američkih ljekara objavljenom u časopisu Američkog gerijatrijskog društva.

U istraživanju je učestvovalo 6.000 žena starosti od 65 do 99 godina. Naučnici su pratili njihovu svakodnevnu fizičku aktivnost pomoću fitnes sistema za praćenje, kao i njihovo zdravstveno stanje, tokom tri godine.

Prema dobijenim rezultatima, stopa smrtnosti onih žena koje su bile fizički aktivne najmanje 30 minuta dnevno bila je 12 odsto niža nego kod onih koje vode uglavnom neaktivan način života. Povećanje svakodnevnog opterećenja do jednog sata smanjuje vjerovatnoću smrti za 39 odsto.

Naučnici ističu da se pod definicijom fizičke aktivnosti podrazumijevaju kućni poslovi, uključujući čišćenje i pranje sudova, kao i šetnja na svježem vazduhu.

“Dugo se smatralo da takve aktivnosti nisu dovoljne da bi čovjek bio zdrav. Ali sada imamo dokaze da čak i slabija aktivnost žena smanjuje vjerovatnoću da će umrijeti u naredne tri ili četiri godine”, izjavila je saradnica na istraživanju, specijalista Andrea Lakrua.

Leave a Comment