Medicina Savjeti

Muka vam je dok putujete? Onda će vas naš trik oduševiti!

mucnina u voznji

S obizrom da je ljeto na pragu i da se duža putovanja planiraju za ovaj period godine, potrebno je razmišljati i o negativnim posljedicama koje mogu da se dese i što bolje se pripremiti na predstojeći odmor. Svakako, jedna od najpoznatijih loših stvari koja prati mnoge putnike je muka tokom vožnje.

Osjećaj je uvijek isti – bilo da putujete brodom, avionom ili automobilom, samo u zavisnosti od vozača, puteva ili područja na kom se nalazite, iritantni osjećaj može da varira. Ove mučne tegobe se stručno nazivaju “bolest kretanja”, a itekako utiču na osjećaj koji imate za ravnotežu.

Šta su sve odlike kod bolesti kretanja?

bolest voznje

  • mučnina
  • glavobolja
  • nedostatak daha
  • znojenje
  • pad krvnog pritiska
  • vrtoglavica

Postoje određene mjere predostrožnosti koje možete poduzeti da ako ništa ublažite simptome, pa ih nije loše iskoristiti – samo vam mogu pomoći.

– prije samog odlaska na putovanje, potrudite se da je vaš automobil dovoljno rashlađen;

– nemojte konzumirati tešku i jaku hranu 24h unazad;

– tokom vožnje praktikujte da upalite klimu, a ukoliko auto nema ovu opremu, slobodno malo otvorite prozore i ostavite tako;

– ako ne vozite, odmah pređite na suvozačevo sjedište;

– pokušajte da se ne okrećete već samo gledate ispred sebe, a na pušenje u autu možete zaboraviti;

– izbjegavajte stavljanje jakih parfema;

– pauze su i više nego poželjne;

–  najkorisniji od svih savjeta: kako tablete protiv povraćanja koje se uzimaju 30 minuta prije puta imaju uspavljujući efekat, pa umesto njih možete da probate prirodni napitak od đumbira koji ćete sipati u čaj, ili da žvaćete sveže listove nane.

Leave a Comment