Lijekovi Medicina

Multivitamini: Da li su nam stvarno potrebni?

vitamini

Multivitamini mogu pružiti ono što prehrana ponekad ne uspijeva, ali ipak, potrebna je doza opreza kada su oni u pitanju.

Našem tijelu je potrebno mnogo različitih vitamina i minerala kako bi pravilno funkcionisalo. Vitamini i minerali takođe osiguravaju zaštitu od niza bolesti, uključujući bolesti srca i nekih oblika raka, poput raka debelog crijeva i raka vrata maternice.

Dobra vijest je da većinu vitamina i minerala možemo dobiti odabirom pravilne i raznovrsne hrane. Ipak, mnogi ljudi svakodnevno uzimaju multivitamine kako bi bili sigurni da su unijeli potrebne količine.

“Uzimanje multivitamina je dobra ideja za elemente u tragovima. Elementi na vrhu popisa su oni najzastupljeniji u ishrani, pa suplementi za njih nisu potrebni ako se pravilno hranimo. Elementi na dnu liste su oni koji najčešće nedostaju”, kaže Donald Novey, ljekar i medicinski direktor Centra za komplementarnu medicinu u Illinoisu.

Elementi u tragovima uključuju hrom, folnu kiselinu, kalij, željezo, mangan, selen i cink.

Dnevna doza vitamina: potrebe se mijenjaju s godinama

Vitaminski dodaci mogu biti posebno važni u određenim fazama našeg života. Na primjer, žene u reproduktivnoj dobi mogu imati koristi od folne kiseline, koja smanjuje rizik od nekih urođenih defekata. Trudnice trebaju multivitamine s početkom od prvog tromjesečja, kako bi se osiguralo da beba dobija pravilnu prehranu.

Aktivne i starije žene mogu imati koristi od povećanog kalcija, što može pomoći spriječiti frakture i gubitak koštane mase . Vegetarijanci takođe mogu imati koristi od uzimanja dodatnog kalcija, željeza, cinka, te vitamina B12 i D.

Dodatke prehrani uzimati sa oprezom

Različito svježe voće i povrće, žitarice, riba, nemasno meso i perad, kao i mliječni najbolji su način da dobijete svoju dnevnu dozu vitamina i hranjivih materija a uzimanje multivitaminskih dodataka je jednostavan način da se popune sve praznine u prehrani.

Ipak, ne treba pretjerivati sa dodacima jer često nisu ni potrebni. Redovno uzimanje preporučuje se jedino ako je dijagnostikovan nedostatak nekog vitamina ili minerala. Veliki broj multivitamina sadrži čak dvostruko veći nivo željeza i bakra u odnosu na preporučenu dozu.

Brojna istražaivanja su pokazala da uzimanje prehrambenih dodataka na svoju ruku ili pretjerivanje sa količinom može naštetiti zdravlju, i štaviše, povećati rizik od nekih bolesti.

Zato, umjesto da se oslonite na brojne dodatke prehrani u vidu tableta, najbolje je da obratite više pažnje da vitamine i minerale unosite na prirodan način.

Leave a Comment