Alternativna medicina Medicina

Najbolji čajevi za gastritis

Loše navike u prehrani kao i stres razlog su zašto se gastritis javlja kao sve učestalija dijagnoza. Simptomi gastritisa ne moraju kod svakog biti nužno isti, a oni najčešći  su povraćanje, nadutost, žgaravica kao i nadutost u želudcu. Uprkos tome gastritis je bolest koja se uspješno liječi uz dijetalnu ishranu, izbacivanje kafe i alkohola kao i adekvatnu terapiju. Prirodni čajevi takođe mogu biti odlična pomoć, naročito ukoliko vas muči hroničan gastrits.

Sadržaj teksta:

Čaj od mente

Čaj od mente predstavlja odličan tretman kod ublažavanje grčeva, mučnina, vjetrova. Čaj od mente se preporučuje kod bilo kojih gastrointestinalnih smetnji jer poboljšava varenje, a smatra se odličnom alternativom kod liječenja sindroma iritablinog crijeva.

Pročitajte i: Helikobakterija, ishrana je jako važna 

Čaj od pelina

Ljekovitost pelina je raznovrsna ali se ipak treba koristiti u pravilnim dozama. Čaj od pelina efikasno će ukloniti sve probavne smetnje, nadimanje i olakšati probavu. Ova biljka pomaže kod cjelokupnog čiščenja organizma, a odlično je sredstvo i u prevenciji gastritisa želudca. Čaj od pelina ne biste trebali uzimati u prevelikim količinama jer u suprotnom može imati neželjene efekte.

Čaj od kamilice

Kamilica djeluje blagotvorno na cijeli probavni sistem zbog čega se smatra odličnim sredstvom kod ublažavanja simptoma gastritisa. Čaj od kamilice ublažava nadutosti i žgaravicu, a pomaže i kod gasova i iritacije želudca. Čaj od kamilice se preporučuje i kod upale debelog crijeva. Zahvaljujući svojim prirodnom sedativnom svojstvu, kamilica takođe pomaže ukoliko je gastritis prouzrokovan stresom. Čaj od kamilice se smatra izuzetno blagim čajem, zbog čega ga je potrebno piti više puta u toku dana kako bi djelovao na teža oboljenja.

Čaj od koprive

Zahvaljujući svom diuretičkom svojstvu, čaj od komprive poboljšava čišćenje crijeva i želudca. Koristi se kod upale crijeva, čira na želudcu, zatvora, gastritisa, hronične upale tankog crijeva. Iako ima intenzivan i gorak okus, čaj od koprive bi trebao da se pije nezaslađen.