Bolesti Medicina

Najčešći simptomi multiple skleroze

simpromi mutiple skleroze

Multipla skleroza je hronična upala centralnog nervnog sistema (mozga i leđne moždine) koja se događa kada je imunološki sistem pogrešno usmjeren na masne tvari koje štite nervna vlakna u mozgu i leđnoj moždini.

Ova bolest dvostruko češće pogađa žene a obično se dijagnostikuje u dobi između 20 i 50 godina. Rizik za oboljenje je veći ako su u porodici već zabilježeni slučajevi multilple skleroze ili drugih autoimunih bolesti.

U ranim fazama bolesti, simptomi mogu doći i otići, mogu biti prisutni jedan mjesec, a zatim nestati sljedećih nekoliko mjeseci ili čak godina. Zato oboljela osoba najčešće u početku ne traži medicinsku pomoć niti mišljenje specijaliste.

Najčešći simptomi su:

Slabost i umor

Oko 80 odsto ljudi u ranim fazama multiple skleroze ima neobjašnjivu slabost mišića, koja obično počinje u nogama. Takođe su prisutni trnci ili gubitak osjeta, pojavljuju se iznenada i može proći nekoliko sedmica prije nego se stanje poboljša.

Problemi sa vidom

Ako se vid pogoršava, to jednostavno može biti posljedica dugotrajnog gledanja u ekran. Ali, u nekim slučajevima to može biti i znak multiple skleroze, jer ona uzrokuje upalu optičkog nerva.Vidno polje može postati mutno, javlja se dvostruka slika, bol prilikom pokretanja očne jabučice i često kriva percepcija boja.

Bol i grčevi u mišićima

Nepredvidljiva i bolna grčenja direktan su rezultat oštećenja nerava. Ovaj simptom izraženiji je kod žena.

Poremećena ravnoteža

Poremećaj ravnoteže i koordinacije pokreta očituje se nestabilnošću u hodu i stajanju a nastaje zbog oštećenja malog mozga i njegovih veza s drugim dijelovima nervnog sistema. Nerijetko se javljaju i vrtoglavice.

Disfunkcija mjehura

Kod nekih osoba javljaju se poteškoće sa pražnjenjem mjehura, što znači da urin dugo ostaje u mjehuru, zbog čega dolazi do infekcija i neugode. Oboljelji od multiple skleroze reaguju i na najmanju količinu tekućine pa imaju potrebu često ići u toalet a česta je i urgentna inkontinencija.

Kognitivni problemi

Kako multipla skleroza utiče na nervni sistem, kognitivni problem nisu rijetkost. Može se desiti da se osoba ne sjeća nedavnih događaja ili ima poremećaj pažnje. Kod 5 do 10 odsto pacijenata ovi problemi značajno utiču na život.

Leave a Comment