Medicina Savjeti

Nauka potvrdila: Čokoladu je najbolje jesti za doručak

cokolada

Prema istraživanjima koje je sproveo Univezitet u Sirakuzi, crna čokolada poboljšava kognitivne funkcije mozga, tako da ćete bolje pamtiti, bolje prosuđivati i bolje se koncentrisati.

S obzirom da nam je svima važno da naš mozak što bolje radi tokom dana, naučnici su zaključili da je čokoladu najbolje jesti za doručak. Osim toga, nauka je navela još nekoliko situacija u kojima je crna čokolada više nego dobrodošla; recimo, prije polaganja nekog ispita, ali i prije spavanja.

Upravo tako, ista čokolada koja će vam ujutro omogućiti da vaš mozak bolje radi, biće i vaš najbolji saveznik pred spavanje. Naravno, čokolada je naš najbolji prijatelj i kada smo loše raspoloženi; podstiče stvaranje endorfina, hormona koji nas čine srećnijima.

Osim toga, crna čokolada smanjuje rizik od moždanog udara i, vjerovali ili ne, pomaže prilikom skidanja kilograma jer ubrzava metabolizam. Poznato je da crna čokolada u normalnim količinama dobra za zdravlje, ali je osjećaj krivice dok se sladimo ipak prisutan kod većine.

Moguće zato što je pritom veoma teško (za neke i nemoguće) da se zadrže i „prikoče“ na prihvatljivih nekoliko kockica, kada ispred nas stoji čitavih 100 grama. I za kraj podsjećanje da prilikom kupovine čokolade birate one s manje šećera i većim procentom kakaa.

Leave a Comment