Medicina Savjeti

Ne duvajte rođendanske svjećice ako vam je stalo do zdravlja

Tim naučnika sa Univerziteta Klemson u Južnoj Karolini otkrio je da tokom duvanja rođendanskih čestica širimo majušne kapi pljuvačke koje povećavaju količinu bakterija na površini torte za čak 1.400 odsto.

Naučnici su prije početka eksperimenta jeli picu kako bi simulirali pravu rođendansku zabavu i aktivirali svoje pljuvačne žlezde, a zatim duvali u svjećice.

Rezultati su pokazali da su torte posle ovog tradicionalnog rituala pune mikroorganizama.

Kako bi izbrojio bakterije, tim je rastvorio uzorke torte u sterilnoj vodi, a zatim rastvorom premazao agar ploče.

Posude su uskoro prekrile kolonije bakterija, pri čemu je svaka kolonija nastala samo od jedne bakterije.

Doktor Pol Doson, autor istraživanja, objasnio je da ova metoda brojanja bakterija nije efikasna, s obzirom na to da se na agar ploči neće razmnožiti svaka od njih.

duvanje svjecica za rodjendan

Svako duvanje donijelo je sa sobom različite slojeve bakterija, a u jednom slučaju je njihov broj porastao više od 120 puta, što znači da pojedini ljudi šire više bakterija od drugih.

Ipak, Doson ističe da nema razloga za paniku jer su ljudska usta svakako puna bakterija, od kojih većina nije opasna.

“Da duvanje svjećica na rođendanskoj torti uzrokuje prenošenje smrtonosnih bolesti, svakako bismo to do sada već znali jer je ova praksa vrlo široko rasprostranjena, naročito među djecom”, kaže profesor.

“Jedino bih savjetovao prehlađenim ljudima da se suzdržavaju od ove prakse kako ne bi zarazili druge”, zaključio je Doson.

(b92.net)

Leave a Comment