Medicina Savjeti Savjeti Zdravo tijelo

Ne vježbate dovoljno? Imate veće šanse da postanete dementni

Demencija

Nedostatak bavljenja aktivnostima dokazano povećava rizik od nastanka demencije. Prije nekoliko godina, naučnici su sproveli istraživanje u Kanadi na više od 1.600 ispitanika starosti od 65 godina i više.

Rezultati su pokazali da osobe koje su tokom života bile sklone pretjeranom sjedenju, imaju iste šanse da obole od demencije baš kao i osobe koje su prirodno podložne toj bolesti. Nosioci apolipoprotein E (APOE) mutacije gena, po svom rođenju imaju velike šanse da se u kasnijim godinama nađu i dementnom stanju.

Nedovoljno fizičke aktivnosti može da utiče na poništavanje zaštitnog učinka zdrave postavke gena u organizmu. Za APOE mutaciju gena, zna se da je inače najjači genetski faktor rizika za nastank vaskularne demencije, demencije s Lewyjevim tjelešcima, Parkinsonovu bolest i Alzheimerovu demenciju.

Osobe s jednim APOE alelom imaju tri do četiri puta veće rizik od razvoja demencije nego nenosioci ove mutacije gena. Osobe koje su vodile računa o svom zdravlju u mladosti i redovnom kretanju svog organizma, imaju niži rizik razvoja demencije od osoba koje se nisu bavile nikakvom fizičkom aktivnošću.

Leave a Comment