Medicina Savjeti

Nemojte raditi stvari koje ljute vašeg ginekologa

ginekolog

Postoji nekoliko stvari koje skoro svaka žena uporno radi, iako se njen ginekolog izričito tome protivi. Određeni postupci nisu odobreni od ljekara i mogu da nanesu ogromnu štetu na intimnom dijelu tijela.

Istina, žene dobro poznaju svoje intimno područje, ali opet bi trebalo da se vode određenih pravila. U nastavku teksta, pročitajte šta ne biste smjeli nikako da radite.

Sadržaj teksta:

Nema hodanja u mokroj odjeći

Bile ste na treningu i niste imale vremena da svučete trenerku u kojoj ste prethodno oznojili? Čestitamo vam! Na jako dobrom putu ste da zaradite upalu jajnika i izazovete pojedine infekcije.

Ovo je najbolji način da se razmnože klice koje u toplom i vlažnom okruženju odlično funkcionišu. Ne dozvolite da vam manjak vremena bude izgovor za nastanak novih bolesti. Jasno je – prvo presvlačenje, pa sve ostalo.

Nemojte zanemariti obilnu menstruaciju

Sve i da ste u godinama kada se bliži period menstruacije, nema nijednog medicinskog razloga koji opravdava pretjerano veliko krvarenje tokom menstruacije.

Ako uložak ili tampon mijenjate svaka dva sata i dalje strahujete da će vam “proći” kroz odjeću, poželjno je da zakažete pregled kod ginekologa kako biste zajedno utvrdili šta je uzrok obilnom krvarenju.

Optimalan gubitak krvi tokom menstrualnog ciklusa iznosi nekih 80 mililitara. Ako se tokom vaše menstruacije izgubi više krvi, onda je vrijeme da obratite pažnju na znakove koje vam tijelo daje i uputite se stručnjaku.

Tange umjesto običnih gaćica?

Samo za posebne prilike! Vjerovatno nećete prvi put čuti od nas da doktori naprosto negiraju tange kao gaćice za nošenje. I to zaista ima smisla. Tange jesu privlačne, no veliki su uzročnik bakterija na vašem intimnom području.

Izazivaju iritaciju, ne dozvoljavaju kretanje vazduha i mnogo da nažuljaju vašu kožu, a često su napravljene od vještačkih materijala koji su samo naizgled lijepi, ali nimalo prijatni. Naš savjet je da prilikom sljedeće kupovine odaberete nekoliko komada pamučnih gaćica, jer im dajemo ogromnu prednost nad tangama.

Na internetu tražite savjete, a ne rješenje

Stalno provjeravate vaše simptome na internetu? Ne vjerujte svemu što pročitate na online prostranstvima. Bolest se ne može izliječiti pomoću blogova o zdravlju, ali na taj način možete spriječiti da dođe do neke bolesti.

Stoga, liječenje prepustite stručnjaku, a na internetu se pozabavite samo stvarima koje vam mogu koristiti!

Nemojte se sami liječiti

Nemate vremena da idete kod doktora, pa ste sami odlučili da si date terapiju? Ne, ne i ne! Ovo nikako ne smijete da radite. Nebitno o kojem stepenu iritacije se radi, ukoliko zapažate određene vaginalne promjene, onda je vrijeme da se konsultujete sa ljekarom.

Postavljajući sopstvenu dijagnozu možete samo pogoršati vaše stanje, tako što ćete omesti uspostavljanje one prave. Ponekad, preventivna njega (poput vaginaleta koje obično koristite) nije dovoljna, pa je potrebno pronaći pravo rješenje za medicinsko stanje koje je nastalo.

 

Leave a Comment