Medicina Savjeti

Nije kvržica: 4 pokazatelja raka dojke

rak dojke simptomi

Iako su metode liječenja kancera dojke uznapredovale, ova vrsta tumora je i dalje najčešći pojedinačni uzrok smrti u žena u dobi od 35. do 69. godine. Ovi podaci upućuju na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka dojke. Osim kvržice koja može da bude prvi vidljivi simptom, obratite pažnju i na ove promjene:

Sadržaj teksta:

Promjena u teksturi dojke

“Tvrđi komad kože koji se čini debljim nego što bi trebalo da bude ili bradavice iz kojih izlazi iscjedak mogu biti simptom raka dojke”, kaže dr Joseph Weber, onkolog. Nekad se kod raka dojke dogodi da se kanali u unutrašnjosti dojke blokiraju što dovodi do promjena na koži pa dojka može izgledati kao narandžina kora.

Bradavice mijenjaju oblik

Još jedna abnormalnost koja prati rak dojke je pojava promjena na bradavicama: ili su izbočene ili se uvlače unutra. Uzrok tome je tkivo koje raste unutar dojke što uzrokuje promjene u izgledu dojke i bradavice.

Iscjedak iz bradavica

Rak dojke može uzrokovati pojavu isjetka iz bradavica koje nije mlijeko. Ova pojava često nije posljedica raka dojke, ali ako ste primijetili da se iscjedak pojavi bez da ste dotaknuli dojku, važno je odmah posjetiti ljekara.

Otok i crvenilo

Uz upalni rak dojke se javljaju i prvi simptomi koje možete prepoznati po crvenoj koži (posljedica upale) i natečenosti.