Medicina Savjeti

Nikada ne bušite plik od opekotine

opekotina

Sve opekotine i ožiljke od toplote, nastale kao posljedica dodira vrelog tiganja ili ringle, prskanja vrelog ulja ili izloženosti vreloj vodi ili pari trebalo bi tretirati na isti način.

1. Voda

Prvo što bi trebalo da uradite, pošto se odmah udaljite od izvora toplote, je da zonu opektine držite u vodi (ili ispod mlaza vode) oko 20 minuta. Važno je da izbjegavate ledenu vodu kao i upotrebu leda. Voda bi tebalo da bude mlaka ili prohladna.

2. Uklonite odjeću i nakit

Oslobodite se odjeće i nakita u blizini mjesta opektine, osim ukoliko su pripijeni uz kožu pa ih je teže ukoniti bez dodatnog povređivanja. U tom slučaju ih ostavite na sebi.

Opektinu bi trebalo pokriti. Za to je najbolje upotrebiti plastičnu foliju za pakovanje hrane, ali može da vam posluži i obična plastična kesa.

Ukoliko se opkotina nalazi na licu ili očima, trudite se da ostanete u sjedećem položaju. Ležanje može da utiče na povećanje otoka.

3. Ne bušite plikove

Manje opekotine možete da liječite i sami. Trudite se da održavate higijenu opečenog mjesta i nipošto namjerno ne bušite plikove koji mogu da nastanu.

Razlog je to što tečnost koja se formira unutar plika održava novu kožu, koja se formira, čistom, i tako spriječava infekciju i pospješuje brže izliječenje.

Ove savjeti se odnose na manje, uslovno rečeno kuhinjske, opekotine. Kod većih opekotina, odmah se obratite ljekaru. Isto važi i za opektine nastale direktnim kontaktom sa elektirčnom strujom ili opasnim hemikalijama, piše britanski Express.

Djeca mlađa od pet godina i trudnice bi u slučaju opekotina trebalo odmah da potraže pomoć ljekara.

Leave a Comment