Medicina Tretmani

Nove vrste pretraga za rak pluća

rak-pluca-nova-istrazivanja

Metode za rano otkrivanje, uključujući umjetni nos, mogu obezbijediti bolji ishod za osobe koje boluju od raka pluća.

Nove metode za blagovremenu identifikaciju raka pluća mnogo obećavaju, prema prezentaciji održanoj na Trećoj evropskoj konferenciji o raku pluća u Ženevi. One obuhvataju novi način skeniranja prsa, ispitivanje ćelija iz obraza i umjetni nos za otkrivanje raka.

Rak pluća je u Velikoj Britaniji drugi najčešći oblik raka i ima jednu od najnižih stopa preživljavanja, jer se kod većine pacijenata dijagnostifikuje u kasnoj fazi. Dr Džesme Foks, medicinski direktor fondacije za rak pluća „Roj Kastl“, izjavio je da većina karcinoma pluća bude dijagnostifikovana previše kasno da bi liječenje bilo uspješno, zbog čega je blagovremena dijagnoza toliko važna.

Egbert Smit, profesor medicine plućnih bolesti na Univerzitetskom zdravstvenom centru u Amsterdamu, izjavio je u saoštenju za medije da su pretrage za rak pluća rađene malom dozom kompjuterizovane tomografije (CT skeniranje) bile jedini način da se poveća stopa preživljavanja. Međutim, kaže on, bilo bi bolje da možemo raditi pretrage koje koriste manje zračenja. Nekoliko novih vrsta pretraga prezentovano je na konferenciji što daje nadu za daljnja istraživanja.

Digitalna tomografija prsa
Brza i jeftina nova metoda skeniranja iz Italije, pod nazivom digitalna tomosinteza prsa, vrsta je pretrage koja traje samo 11 sekundi. Kažu da procenat otkrivanja raka pluća pomoću nje ide u korak sa običnim CT skeniranjem.

Na temelju svog iskustva, grupa iz Italije citirana u saopštenju, vjeruje kako nova tehnologija ulijeva veliku nadu: „U poređenju sa CT skeniranjem, pacijenti koji urade pretrage digitalnom tomografijom prsa budu izloženi daleko slabijem zračenju. Čini se da digitalna tomografija prsa obećava mjesto u prvom redu alata za pretrage raka pluća.“

Pretraga krvi
Pretraga krvi, koju su osmislili istraživači sa Univerzitetske bolnice u Ženevi, detektuje antitijela na protein zvan BARD1 za koji je poznato da vodi do razvoja raka. Umjesto otkrivanja samog proteina, nova vrsta pretrage krvi se fokusira na antitijela koja organizam proizvodi kao reakciju na protein.

Ovakva pretraga ne sadrži rizik od radijacije, ali je studija koja upoređuje njenu efektnost sa CT skeniranjem još uvijek u toku.

Umjetni nos
Razvijen u Izraelu, umjetni nos može nanjušiti rak u zadahu. NA-NOS daje dijagnozu raka na osnovu promjena u hemijskom sastavu krvi i metaboličkoj aktivnosti, koja se odražava u hemijskom sastavu izdahnutog zraka. Studija je pokazala rezultat od 88% tačnosti u razlikovanju benignih i malignih plućnih čvorova. Istraživači teže ka tome da naprave uređaj koji bi obezbijedio da samo pacijenti sa pozitivnim nalazom raka moraju raditi pretrage, kao što je biopsija, da bi locirali tumor. Nakon toga mogu početi liječenje u ranoj fazi dok je stopa izliječenja daleko veća.

Pretraga obraza
U američkoj studiji, istraživači navode obećavajuće rezultate za pretrage raka pluća proučavanjem ćelija na unutrašnjoj strani obraza.

Istraživači sa Medicinskog centra na Univerzitetu u Čikagu i njihove kolege sa Univerzitetskog bioinženjeringa Nortvestern ističu da ćelije u ustima pružaju dobru mogućnost da se identifikuju potencijalne kancerogene promjene koje se možda dešavaju u plućima.

Daljnje proučavanje
Dr Foks iz fondacije za rak pluća „Roj Kastl“: „Preliminarni rezultati novih istraživanja izgledaju vrlo zanimljivo. Međutim, sada su potrebna daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo jesu li nove metode pretraga od koristi za buduće pacijente sa rakom pluća.“

Leave a Comment