Medicina Tretmani

Ostala trudna dok je već bila u drugom stanju

trudnoca

Džesika Alen iz Kalifornije, surogat majka, otkrila je za Njujork post da je tek nakon rađanja blizanaca saznala da je jedno od njih njeno biološko dijete. Ona i njen muž začeli su bebu nakon in vitro oplodnje, uprkos korišćenju kondoma. Ova pojava, poznata u medicini kao superfetacija, ekstremno je rijetka. Događa se kada se dodatno jajašce otpusti iz jajnika tokom trudnoće i bude oplođeno.

Jednostavnije rečeno, u pitanju je dvostruka trudnoća. U trudnoći je ovulacija “na pauzi”, ali u vrlo rijetkim slučajevima ipak dolazi do nje, i oplodnja tada postaje moguća. Kada žena ostane trudna, njeno tijelo prolazi kroz proces otpuštanja hormona koji će zaustaviti ovulaciju i spriječiti “dvostruku trudnoću”.

Na grliću materice stvara se sluzni čep koji spriječava da sperma dopre do jajašca, a dolazi i do promjena u zidu materice kako novi embrion ne bi mogao da se “usadi”. U slučajevima trudnoće u trudnoći, proces zaustavljanja ovulacije iz nekog razloga izostaje. Obje bebe imaju sopstvenu amnionsku kesu, različite su starosti i njihov razvoj se razlikuje jer su začete u različito vrijeme.

Uprkos tome, rizici prilikom porođaja su prilično mali. Ali, u većini slučajeva, mlađa beba rađa se prerano ili ranije jer je obično potrebno medicinski indukovati porođaj ili poroditi trudnicu carskim rezom. Ljekari i ginekolozi izuzetno su oprezni prilikom dijagnostikovanja superfetacije. Ona se ne smatra normalnom za ljude, iako ima takvih slučajeva, ali je karakteristična za druge sisare, poput mačaka i zečeva, piše Elite Daily.

(b92.net)

Leave a Comment