Bolesti Medicina

Ovo su skriveni znaci povišenog šećera u krvi!

dijabetes simptomi

Dijabetes ili šećerna bolest je poremećaj povišenog šećera u krvi i jedan od vodećih zdravstvenih problema na globalnom nivou. Nažalost, činjenica je da se sve više mladih ljudi susreće sa ovom bolešću i to zbog modernog načina života koji vode.

Da stvar bude gora, simptomi dijabetesa su često veoma dobro prikriveni, tako da pacijentima treba određeno vrijeme da spoznaju sa kakvim poremećajem moraju da se nose. Tužan podatak stiže i iz Međunarodne dijabetološke federacije, čije procjene dosežu do nevjerovatnih 590 miliona oboljelih od ove bolesti do 2035. godine.

Najčešći simptomi kod dijabetesa

Možda do sada niste obraćali pažnju na zdravstveno stanje u kom se nalazite ili mu niste pridavali veliki značaj – no, ukoliko se prepoznate u više navedenih simptoma, trebali biste razmisliti o odlasku ljekaru.

1. Slabost

Često osjećate slabost i umor? Možda je baš ovo prvi simptom na koji biste trebali obratiti pažnju kod dijabetesa.

2. Glavobolje

Glavobolje su uopštena boljka koja se često javlja iz različitih razloga, no nemojte odbacivati mogućnost da se radi o posljedici dijabetesa.

3. Mutan vid

Veći nivo glukoze u krvi nego što je uobičajen može dovesti do pogoršanja vida.

4. Stalna potreba za mokrenjem

Osobe sa povišenom glukozom u krvi imaju povećane potrebe za mokrenjem, jer višak šećera utiče i na rad vaših bubrega.

5. Žeđ i suva usta

Jedan od najpoznatijih simptoma kod dijabetesa je konstantna žeđ.

Pored toga, mogu vam se javiti i problemi sa koncentracijom, povećana glad, zbunjenost, često ostajanje bez daha, kaao i mučnina i bol u stomaku.

U slučaju da ste se prepoznali u navedenim stavkama, ne oklijevajte duže već zakažite posjetu kod doktora, kako bi na vrijeme regulisali vaše zdravstveno stanje.