Medicina Tretmani

Pacijentima “zaključanim” u tijelu omogućena komunikacija

sindrom zakljucanosti u tijelu

Pacijenti koji boluju od sindroma zaključanosti u vlastitom tijelu (locked-in sindrom), uspjeli su da komuniciraju uz pomoć skenera povezanog sa njihovim mozgom.

Ljekari su koristili skener mozga kako bi vodili jednostavne razgovore sa potpuno paralizovanim pacijentima koji nisu bili u stanju da govore. Revolucionarna tehnologija omogućila je iščitavanje “da” ili “ne” odgovora iz moždane aktivnosti.

Tri žene i jedan muškarac u Švicarskoj, starosti od 24 do 76 godina, osposobljeni su za korištenje sistema godinu dana pošto su postali potpuno zaključani u vlastitom tijelu. Svi oni su oboljeli od amiotrofične lateralne skleroze (ALS), progresivne neurodegenerativne bolesti zbog koje mozak gubi sposobnost da kontroliše mišiće, ali ostavlja sposobnost razmišljanja.

“Ovo je prvi put da smo uspjeli uspostaviti pouzdanu komunikaciju sa takvim pacijentima, što je od velike važnosti kako za njih, tako i za njihove porodice”, rekao je Niels Birbaumer, neurolog koji je vodio istraživanje na Univerzitetu u Tübingenu.

Kako bi osposobili pacijente da koriste sistem, ljekari su im postavljali niz jednostavnih pitanja, na koja su trebali da pomisle na “da” ili “ne” odgovor. Tokom ispitivanja pacijenti su nosili kapu koja uz pomoć infracrvene svjetlosti uočava obrasce protoka krvi u mozgu za te odgovore, a koje kompjuter kasnije razlikuje.

Najvažnije od svih pitanja bilo je pitanje o kvaliteti njihovog života, a što je iznenađujuće, sva četiri pacijenta su odgovorili da su zadovoljni svojim životom. To sugeriše da ovaj sindrom nije takav pakao kako mnogi pretpostavljaju.

Leave a Comment