Lijekovi Medicina Uncategorized

Pijete ibuprofen? Pripazite na ove neželjene efekte

ibuprofen posljedice

Da li znate da skoro svaka deseta žena, koja je koristila ibuprofen da liječi hronične bolove, danas ima problema sa sluhom?

Iako logično razmišljanje govori kako bi lijekovi koji se ne izdaju na recept trebali biti sigurni, jer su podvrgnuti određenim kliničkim ispitivanjima – ponekad se dešava da stvari ispadnu i drugačije.

“American Journal of Epidemiology” objavio je istraživanje doktora Garija Karana iz Bolnice Brigam u Bostonu prema kojem neki od svjetski najpopularnijih lijekova protiv bolova mogu kod žena izazvati slabljenje sluha.

Da li to može da se odnosi i na muškarce, ostaje otvoreno pitanje, jer je Karan na raspolaganju imao podatke o 55.000 žena i njihovim iskustvima s učestalim korišćenjem aspirina, nesteroidnih protivupalnih lijekova, gdje se ističe ibuprofen i acetaminofen. Ispalo je da je, od onih žena koje su duže od šest godina učestalo koristile ibuprofen ili acetaminofen, između devet i deset odsto njih je iskusilo gubitak sluha. S druge strane, one koje su konzumirale aspirin nisu imale takvih problema.

Autori studije pritom ističu da se posljedice koje se navode ne odnose na povremeno korišćenje tih analgetika, nego na učestalo, u pravilu u slučajevima kad su žene njima nastojale da se oslobode hroničnog bola. Nije to i jedina neželjena nuspojava.

Studije pokazuju da se pri takvom korišćenju tih lijekova povećava rizik od srčanog udara, visokog pritiska i problema s bubrezima. Sada je na red došao i sluh. Najnovija studija ne ulazi u uzroke gubitka sluha, ali se iz ranijih posmatranja rezultata da naslutiti da bi problem mogao biti ili u direktnom uticaju na slušne ćelije ili na posljedicu poremećenog krvnog pritiska i nivoa kiseonika u najosjetljivijim dijelovima slušnog aparata.