Medicina Tretmani

Plombe postaju prošlost: Naučnici otkrili lijek koji pomaže da se zubi sami poprave

lijek za popravljanje zuba

Zubi mogu biti potaknuti da se sami popravljaju na način koji bi mogao ukloniti potrebu za plombama, tvrde britanski naučnici.

Tim naučnika sa Kraljevskog koledža u Londonu pokazao je da hemikalija može da podstakne ćelije u zubnoj pulpi kako bi zaliječila manje rupe u zubima miševa.

Biorazgradiva spužva natopljena lijekom Tideglusibom stavljena je u rupu na zubu, a studija objavljena u časopisu Scientific Reports pokazala je da je taj proces doveo do “potpunog, prirodnog i uspješnog popravljanja” zuba.

Zubi imaju ograničene regenerativne sposobnosti jer mogu proizvesti tanak sloj dentina ispod cakline, ali ako je unutrašnja pulpa izložena nisu u stanju popraviti veće rupe.

Stomatolozi u tim slučajevima moraju karijes popraviti plombama od amalgama ili kompozita, koje se moraju mijenjati više puta tokom života. Zbog toga su naučnici pokušali pronaći rješenje za poboljšanje prirodne regenerativne sposobnosti zuba za popravak većih rupa.

Oni su otkrili da lijek Tideglusib pojačava aktivnost matičnih ćelija u zubnoj pulpi tako da mogu popraviti šupljine od 0.13 mm u zubima miševa.

Novi tretman

“Spužva je biorazgradiva, to je ključna stvar”, izjavio je profesor Paul Sharpe, jedan od naučnika.

Prostor u kojem se nalazi spužva postaje pun minerala kako se dentin obnavlja, tako da ne preostane ništa što bi se moglo ponovo pokvariti.

Znanstvenici sada istražuju da li se ova metoda može koristiti i kod popravljanja većih rupa.

Sharpe smatra da bi se lijek mogao naći na tržištu u roku od tri do pet godina.

Polje regenerativne medicine koja potiče ćelije da se brzo dijele kako bi popravile oštećenje često izaziva zabrinutost jer Tideglusib mijenja niz hemijskih signala u ćelijama što je povezano sa nastankom raka.

Međutim, kako tvrde naučnici, ovaj lijek je već isproban kod pacijenata koji boluju od demencije.

Leave a Comment