Medicina Tretmani

Po prvi put u istoriji: Čovjek preživio dvije transplantacije lica

dvije transplantacije lica

Jérôme Hamon, 43-godišnjak iz Francuske, postao je prva osoba na svijetu na kojoj su uspješno obavljene dvije transplantacije lica.

Tim hirurga u Francuskoj, ušao je u istoriju medicine u januaru kada su uspješno izvršili drugu po redu transplantaciju lica kod čovjeka, čiji je imunološki sistem odbacio prvu transplantaciju lica. Operaciju je vodio dr. Laurent Lantieri iz evropske bolnice Georges Pompidou, AP-HP, u Parizu.

Hamon, koji je već tri mjeseca u fazi oporavka, nedavno je prvi put izašao iz bolnice otkako se operisao i očekuje se da će uskoro biti otpušten, navodi se u saopštenju iz bolnice.

Posebna hirurška metoda transplantacije lica uključuje potpunu ili parcijalnu transplantaciju tkiva lica od umrlog donatora osobi sa teškim deformitetom ili povredom lica koja se ne može regulisati konvencionalnim plastičnim operacijama.

Hamon je u 2010. godini imao prvu transplantaciju lica radi liječenja neurofibromatoze, koja je uslovila rast tumora na licu. Neurofibromatoza tipa 1, takođe poznata kao Recklinghausenova bolest, je genetski uslov koji uzrokuje abnormalnu pigmentaciju kože i rast tumora na nervnom tkivu ili koži, što je dalje svrstva u rijetke poremećaje. Stanje se obično dijagnostikuje u djetinjstvu i vremenom se znatno pogoršava.

Tumori su obično benigni, ali stanje može izazvati jak bol, gubitak vida, oštećenje govora i invaliditet pri učenju. U Hamonovom slučaju, on je patio od masivnih tumora na licu, što mu je uzorkovalo odlazak na transplantaciju lica već u tridesetim godinama.

Najgore za pacijenta je čekanje donatora koji je kompatibilan

doktori izvrsili drugu transplantaciju lica

Pacijent se mora upariti sa donatorima, što može potrajati. “Identifikovanje idealnog donatora za transplantaciju lica je često naporan zadatak, koji zahtijeva analize krvi, antitijela, ton kože, boju kose i podudaranje strukture kostiju lica”, rekao je Dr. Eduardo Rodriguez, direktor programa za transplantaciju lica na “NYU Langone Health”.

U 2016. godini, njegovo tijelo je počelo odbacivati transplantat i bilo ga je potrebno u potpunosti ukloniti krajem 2017. godine, ostavljajući Hamona “bez lica” do druge transplantacije januara ove godine.

U ljeto 2016. godine, Hamon je počeo pokazivati ​​znake hroničnog odbacivanja, navodi se u bolnici. Odbijanje je počelo kada je Hamon uzimao antibiotike zbog respiratorne infekcije koja je ometala njegove lijekove protiv odbacivanja.

“Sa odbacivanjem, imunološki sistem tijela je uništen – tako se gubi snabdijevanje krvlju, a tkivo prestane da funkcioniše. U tom trenutku nema povratka i morate ukloniti organ”, kaže Patrick Byrne, direktor Odjeljenja za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju lica u Johns Hopkins-u.

U oktobru 2017. godine, Hamon se vratio na listu čekanja za novu transplantaciju lica. Ozbiljnost njegovog odbacivanja dovela je do toga da Hamon nije imao kožu, kapke ili uši, ostavljajući ga u jako teškom stanju. U narednim nedjeljama, Hamon je živio u jedinici intenzivne njege bez lica, nesposoban da govori ili vidi, i pod visokim rizikom za infekciju. Konačno, u januaru je bio uparen s donatorom i dobio drugo lice.

“U vremenskom periodu nakon uklanjanja lica i prije nego što je pronađen odgovarajući donator za drugu transplantaciju, postojao je visok rizik od infekcije, oštećenja očiju i kontaminacije koja bi mogla ugroziti sljedeću transplataciju lica”, izjavio je Byrne.

Hamonova transplantacija opisana je kao “uzbudljiva” i “veoma ohrabrujuća” za budućnost operacija transplantacije lica.
Od druge operacije, Hamon mora proći mnogo tretmana kako bi spriječio odbacivanje lica, kao i tretmane govorne terapije i psihološku njegu, a sve ga očekuje već u nekoliko narednih mjeseci”, saopštavaju iz bolnice.

“Veoma je ohrabrujuće što smo uspješno izvršili ovu transplantaciju, jer je takav metod rada novo područje u medicini i još uvijek učimo o mogućnostima presađivanja kože”, rekao je Byrne.

(buzzfeed.com)