Medicina Savjeti

Povišena temperatura je najjača urođena zaštita

visoka temperatura kod djece

Povećava se broj oboljelih od prehlade, upala i infekcija prouzrokovanih virusima i bakterijama koje nerijetko prati temperatura, zdrava i prirodna reakcija organizma na infekcije i upale i naša urođena najsnažnija zaštita od virusa i bakterija.

Temperatura se spušta lijekovima tek kada pređe 38,5 stepeni Celzijusa, podsjeća njemački medicinski časopis Apotheken Umschau.

Stepen groznice ne ukazuje nužno na ozbiljnost situacije. Manja bolest može prouzrokovati visoku temperaturu, dok ponekad ozbiljna bolest ne mora da podigne tjelesnu temperaturu. Posljedica blagog povišenja tjelesne temperature kod prehlade je ubrzavanje metabolizma, što pomaže u borbi protiv infekcije ili upale.

Visoka temperatura ili groznica je stanje kada temperatura naraste iznad uobičajenog raspona. Ona se razlikuje od pojedinca do pojedinca. Na temperaturama iznad 39 stepeni, mikrobi ne mogu da se razmnožavaju. Sposobnost organizma da razvije visoke temperature ukazuje na snažan organizam i vitalnost.

Kod visoke temperature ubrzavaju se metabolički procesi za pet do osam puta, povećava se proizvodnja interferona koji spriječavaju razvoj virusa, količina gvožđa u plazmi se smanjuje, a to je važno za spriječavanje rasta bakterija. Istovremeno se povećava pokretljivost i djelovanje bijelih krvnih zrnaca koja uništavaju mikrobe.

Kod blago povišene temperature, one koja nije viša od 37,8C, ljekari ne preporučuju spuštanje ljekovima jer bi, na taj način, bolest koja uzrokuje groznicu mogla da se produži.

Treba istaći da virusi koji uzrokuju prehlade i druge respiratorne infekcije napreduju na normalnoj tjelesnoj temperaturi, a izazivanjem stanja blago povišene temperature organizam možda želi da eliminiše virus.

Visoka temperatura najčešće se snižava lijekovima poput paracetamola, brufena, ibuprofena ili sličnih analgetika i antipiretika. Pomaže i stavljanje mlakih obloga, a preporučljivo je i tuširanje mlakom vodom.

Ljekarsku pomoć treba potražiti ako temperatura dosegne 40 stepeni Celzijusa i ne spušta se bez lijekova ni nakon tri dana, a prati je osjećaj jake iscrpljenosti.

(b92.net)

Leave a Comment