Medicina Savjeti

Povrede glave povećavaju rizik od razvoja demencije

povrede glave

Traumatske povrede mozga nastale nakon udarca u glavu povećavaju rizik od razvoja demencije za 24 odsto, ustanovila je grupa naučnika na uzorku od skoro tri miliona ljudi.

Podaci, prikupljani 36 godina, preuzeti su iz danskoga državnog registra pacijenata. Ustanovljeno je da opasnost od razvoja demencije raste u zavisnosti od broja i težine povreda, pišu naučnici u stručnom časopisu The Lancet Psychiatry.

“Kod pacijenata sa istorijom traumatskih povreda mozga, primijetili smo povećanu opasnost od razvoja demencije, čak i nekoliko decenija poslije povrede”, kaže glavni autor studije Džese Fan sa Medicinskog fakulteta u Sijetlu. On dodaje da se to odnosi i na manje teške povrede, poput potresa mozga.

Naučnici, međutim, ističu da je apsolutni rizik za svakog pojedinca prilično nizak. U studijskoj grupi, 5,3 odsto osoba koje su patile od demencije je tešku povredu mozga doživjelo u mlađem životnom dobu, u poređenju sa 4,7 odsto osoba koje nisu patile od demencije.

“Rezultati našeg istraživanja ne upućuju na to da će se kod svih koji dožive neku traumu mozga kasnije u životu razviti neki oblik demencije”, kaže Fan.

Ipak, bez obzira na to, svima koji su doživjeli bilo kakvu traumatsku povredu mozga prouzrokovanu padom, automobilskom nesrećom, povredom zadobijenom za vrijeme bavljenja borilačkim sportom ili za vrijeme tuče, savjetuje se oprez i redovna fizička vježba, izbjegavanje pušenja, masne hrane i previše alkohola.

(b92.net)

Leave a Comment