Medicina Savjeti

Urološki pregled: Kada je pravo vrijeme za posjetu urologu?

Pregled kod urologa
AUTOR:
dr Nebojša Grbić
doktor Klinike za urologiju, Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Pregled urologa je potreban u slučajevima kada postoje određeni simptomi i tegobe u vezi sa urogenitalnim traktom kod muškaraca te urinarnim traktom kod žena. Prema riječima dr Nebojše Grbića iz Klinike za urologiju, Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, pregled urologa može da se obavi i onda kada nema tegoba od strane urogenitalnog trakta, iz preventivnih razloga.

U nastavku pročitajte mišljenje stručnjaka o tome koji su simptomi koji se ne smiju ignorisati, te kako izgledaju priprema i pregled urologa.

Sadržaj teksta:

Kome je namijenjen pregled urologa?

Pregled urologa je namijenjen i muškarcima i ženama podjednako, ali je znatno veći broj pacijenata muškog pola, s obzirom da se urolozi bave dijagnostikom i liječenjem oboljenja urogenitalnog trakta kod muškaraca i urinarnog trakta žena, a osobe ženskog pola preglede, dijagnostiku i liječenje bolesti genitalnog trakta obavljaju kod ginekologa.

Koje simptome ne treba ignorisati?

Što se tiče simptoma problema urogenitalnog trakta koje ne treba ignorisati, među najznačajnijim su hematurija (pojava krvi u urinu), pojava krvi u spermi, otežano izmokravanje ili nemogućnost mokrenja, bolovi u genitalnoj ili lumbalnoj regiji i slične tegobe, ali ono što je značajno napomenuti je da određene bolesti i stanja u urologiji vrlo često ne daju određene simptome.

Problemi s prostatom

Među najznačajnijima su tumori testisa kod muškaraca, koji često ne daju nikakve tegobe i simptome i manifestuju se kao bezbolno uvećanje ili tumefakcija testisa, koji su mogu verifikovati prilikom samopregleda testisa kod muškaraca.

Šta obuhvata opšti pregleda urologa?

Pregled kod urologa započinje uzimanjem anamnestičkih podataka, a potom se pristupa fizikalnom pregledu pacijenta (od najvećeg značaja su inspekcija i palpacija).

Takođe, od velikog značaja kod muškaraca je i digitorektalni pregled prostate. Vrlo često se prilikom pregleda kod urologa radi i ultrazvuk urotrakta, koji je od velikog značaja za dijagnostiku ili praćenje određenih oboljenja.

Kako se pripremiti za pregled?

Za pregled kod urologa ne postoje neke posebne smjernice za pripremu koje bi se zahtjevale od pacijenta (dovoljene su uobičajene mjere lične higijene i toalete genitalne regije).

Pregled urologa

Ukoliko se planira ultrazvuk urotrakta, bitno je da je mokraćna bešika puna (pacijent nekoliko sati pred pregled odlaže izmokravanje) kako bi evaluacija urinarnog trakta bila što preciznija. Prilikom digitorektalnog pregleda prostate, bilo bi dobro da je ampula rektuma prazna.

Koliko često praktikovati redovne kontrole?

Ne postoji univerzalno pravilo koje nalaže koliko često bi pacijent trebalo da posjećuje urologa i koliko često da zakazuje kontrolne preglede. Ono što je svakako preporuka urologa je da se muškarci stariji od 50 godina bar jednom godišnje jave na pregled urologa sa urađenim PSA (prostata-specifičnim antigenom).

PSA test urolog

Preporuke za muškarce mlađe i srednje životne dobi je da sami u kućnim uslovima periodično učine samopregled testisa i da se u slučaju bilo kakve promjene jave na pregled urologu.

Određena urološka stanja i oboljenja zahtijevaju redovne kontrole urologa u određenim vremenskim intervalima, a učestalost istih je individualna za svakog pacijenta (zavisno od vrste oboljenja, stanja pacijenta i drugih parametara).