Medicina Savjeti

Prirodni načini da izbalansirate svoje hormone

Prirodni način da izbalansirate svoje hormone1

Hormoni mogu značajno uticati na naše mentalno, fizičko i emocionalno zdravlje, a ogromnu ulogu imaju i u kontroli apetita, raspoloženja i tjelesne težine. U normalnom stanju naše endokrine žlijezde proizvode preciznu količinu svakog hormona potrebnog našem organizmu, međutim hormonski disbalans postaje sve češća pojava u današnjem brzom i modernom načinu života. Pored toga, nivo određenih hormona opada i sa godinama. Srećom, postoje razni načini kako da prirodnim putem poboljšamo naše horomonalno zdravlje.

Jedite proteine uz svaki obrok

proteini

Konzumiranje adekvatne količine proteina izuzetno je važno jer tijelu obezbjeđuju esencijalne aminokiseline koje održavaju sveukupno zdravlje organizma. Proteini takođe utiču na lučenje hormona koji regulišu apetit i tjelesnu težinu. Istraživanja pokazuju da adekvatan unos proteina snižava nivo grelina poznatijeg kao hormona gladi. Svakodnevno konzumiranje proteina ne samo da umanjuje apetit, već i ubrzava metabolizam i sagorijevanje masti.

Vježbajte svakodnevno

trčanje dijabetes

Fizička aktivnost ima značajan uticaj na hormonalno zdravlje. Redovnim vježbanjem moguće je smanjiti nivo insulina kao i osjetljivost na insulin. Visoki nivoi insulina povezani su sa raznim upalama, srčanim bolestima, dijabetesom i rakom. Iako vježbe poput aerobika i kondicionog treninga daju najbolje rezultate, bilo kakva fizička aktivnost poboljšaće kvalitet vašeg života i hormonalnog zdravlja.

Naučite kako da se nosite sa stresom

hormonski disbalans stres

Stres može izazvati pravi hormonalni haos u našem organizmu. Dva glavna hormona na čije lučenje u organizmu utiče stres su korizol i adrenalin. Hroničan stres može prouzrokovati povišeno lučenje kortizola što na kraju dovodi i do pojačanog apetita i gojaznosti. Povišen nivo andrenalina dovodi po visokog krvnog pritiska, ubrzanog pulsa kao i anksioznosti. Uz određene tehnike za smanjenje stresa poput joge, masaže ili meditacije moguće je sniziti nivoe kortizola u organizmu.

Izbjegavajte prejedanje ili izgladnjivanje

prejedanje

Istraživanja pokazuju da prejedanje može povećati nivo insulina, naročito kod osoba koje pate od gojaznosti kao i osjetljivosti na insulin. Sa druge strane, izgladnjivanje može povećati nivo lučenja kortizola, hormona stresa. Doktori preporučuju  unos od 1200 kalorija dnevno kako bi održali optimalan nivo hormona u organizmu.

Kvalitetan san

dobar san

Bez obzira da li se zdravo hranite i da li dovoljno vježbate , nedovoljno sati sna može dovesti do pojave hormonskog disbalansa u organizmu. Nedovoljno sna se povezuje sa disbalansom hormona poput insulina, kortizola, leptina grelina kao i hormona rasta. Ipak, kvalitet sna je jednako bitan kao i kvantitet. Vašem mozgu je potreban san bez prekidanja kako bi prošao kroz svih pet faza ciklusa sna, što je posebno važno za oslobađanje hormona rasta koji se uglavnom luči noću tokom dubokog sna. Kako bi održali optimalan nivo hormona, nastojte da odspavate barem sedam sati kvalitetnog sna tokom noći.