Bolesti Medicina Savjeti

Regeneracija masne i uvećane jetre

regeneracija masne i uvećane jetre

Naša jetra svakodnevno obavlja niz složenih funkcija kako bi nas održala zdravima. Jetra se često naziva i glavnom „laboratorijom“ organizma jer sve supstance koje unesemo u organizam, prolaze kroz jetru gde se metabolišu. U jetri se odvija metabolizam ugljenih hidrata, masti i proteina. Pored toga jetra metaboliše lekove i toksine, odnosno vrši tzv. detoksikaciju organizma, gde dolazi do biotransformacije štetnih jedinjenja pretvarajući ih u manje štetne oblike koji dalje bivaju eliminisani putem urina ili stolice.

S obzirom da se u jetri prerađuju skoro sva jedinjenja unešena u organizam, pretjeranom konzumacijom štetnih supstanci poput alkohola, lijekova, hrane bogate zasićenim masnim kiselinama i šećerima (brze hrane) i slično – polako dolazi do njenog oštećenja i onemogućavanja pravilnog rada. Bolesti jetre su uglavnom „tihe“ bez karakterističnih simptoma, te često zanemarujemo njeno zdravstveno stanje. Na taj način bolesti jetre neprimjetno napreduju i uzrokuju teža oštećenja. Zbog nespecifični i blagih subjektivnih i objektivnih znakova bolesti jetre, pacijenti se javljaju lekaru tek kada dodje do pojave težih simptoma bolesti.

Sadržaj teksta:

Uvećana jetra

Uvećana jetra je prvi znak da vaša jetra ne funkcioniše pravilno. Uvećana jetra je sama po sebi simptom već postojeće bolesti jetre koja se manifestuje njenim uvećanjem. Zbog nedostatka karakterističnih simptoma, uvećanje jetre je vrlo teško primjetiti, a sa njenim uvećanjem povećava se učestalost ali i osetnost simptoma. Oštećenje jetre može uzrokovati neuobičajeno nakupljanje tečnosti u organizmu zbog čega možete osetiti neprijatan osećaj težine u stomaku.

Do uvećanja jetre dolazi usljed sledećih obolenja:

 • Početni stadijumi ciroza jetre
 • Uzimanja određenih lekova
 • Rak jetre ili leukemija
 • Nepravilnosti u radu srca i krvnih sudova
 • Virusni hepatitis (najčešće A, B ili C)
 • Alkoholne bolesti jetre
 • Nealkoholne masne jetre
 • Genetska obolenja koja uzrokuju stvaranje naslaga masti ili proteina

Faktori rizika uvećanja jetre

Iako uvećanje jetre može biti uslovljeno i genetskim faktorima, životne navike mogu značajno povećati rizik od bolesti jetre.  Rizik se povećava u sljedećim situacijama:

 • Preterana konzumacija alkohola
 • Uzimanje prekomernih doza lekova koji izazivaju oštećenja jetre
 • Loša ishrana

uvećana jetra

Masna jetra

Masna jetra predstavlja preterano nakupljanje masnoće u jetri. Najčešći simptom masne jetre je umor, nelagoda ili bol u gornjem desnom delu abdomena, ispod desnog rebarnog luka. Masna jetra se razvija kada organizam prestane pravilno da metaboliše masnoću. Višak masnoće se skladišti u ćelijama jetre gdje se akumulira i dovodi do bolesti masne jetre.

Preterano nakupljanje masnoće u jetri može biti uzrokovano različitim faktorima. Na primer, preterana konzumacija alkohola može dovesti tzv alkoholne masne jetre. Masna jetra je prva faza bolesti jetre uzrokovanih alkoholom.

Kod osoba koje ne konzumiraju alkohol, masna jetra je uzrokovana drugim faktorima:

 • Gojaznost
 • Visoki šećer u krvi
 • Insulinska rezistencija
 • Povišen nivo triglicerida u krvi

Manje uobičajeni uzroci mogu biti:

 • Nagli gubitak kilograma
 • Nuspojave uzimanja određenih vrsta lekova
 • Izloženost određenim toksinima

Regeneracija masne i uvećane jetre

Jetra obavlja mnoštvo bitnih funkcija u čovekovom telu zbog čega je izuzetno važno voditi računa o njenom zdravstvenom stanju. U današnje vreme sve više smo izloženi različitim štetnim jedinjenjima koje svakodnevno unosimo putem hrane, vazduha, vode i raznih lekova.

Kao i kod većine bolesti, lečenje bolesti jetre varira od stepena uznapredovalosti bolesti kod pojedinca. Što se pre otkrije problem, veće su šanse za potpunim izlečenjem. Kod oštećenja jetre alkoholom, masna jetra je obično prvi stepen oštećenosti koji ukoliko se zanemari dovodi do stanja upale jetre, te do ozbiljnijih oboljenja poput ciroze jetre.

Jetra je organ koji ima veliku sposobnost regeneracije. Bolesti poput masne ili uvećane jetre uspešno se tretiraju izbacivanjem loših navika iz svakodnevnice i adekvatnim unosom vitamina, minerala, aminokiselina i proteina koji pomažu regeneraciju i pravilanom radu jetre.

regeneracija jetre

Kozja surutka kao lek za jetru

Kozja surutka se smatra jednim od najmoćnijih napitaka za „čišćenje“ jetre. Svakodnevnom i redovnom konzumacijom kozje surutke jetra se može značajno regenerisati i kroz mesec dana. U sastav kozje surutke ulaze svi minerali neophodni za pravilno funkcionisanje jetre ali i celokupnog organizma. Kozja surutka je nusproizvod fermentacije mleka koji obiluje proteinima, vitaminima B2, B6, B12, C i K, aminokiselinama, kalijumom, fosforom i magnezijomom.

Surutka sadrži veliku količinu aminokiseline cisteina koja je neophodna organizmu kako bi proizveo glutation – antioksidans koji štiti jetru, ali i ceo organizam od slobodnih radikala. Osobe sa bolestima jetre često imaju snižene nivoe glutationa u organizma. Pored glutationa, kozja surutka sadrži aminokiseline iz BCAA grupe kao što su izoleucin, leucin i valin koji pomažu regeneraciju jetre. Takođe, važan sastojak surutke je laktoferin. Laktoferin ima dokazanu antimikrobnu aktivnost, te ulogu u imunom sistemu, čime doprinosi u lečenju bolesti jetre.

Kozja surutka povećava imunitet kod osoba sa bolestima jetrom, obezbjeđujući organizmu neophodne vitamine i minerale koji obolelim osobama nedostaju. Pri tretiranju bolesti jetre, uz redovnu konzumaciju kozje surutke, neophodno je izbegavati masnu hranu, alkohol, cigarete i ostale štetne materije koje deluju toksično na ćelije jetre.

Koza Nostra – kozja surutka u prahu

Iako se kozja surutka smatra jednim od najzdravijih napitaka, njena konzumacija se često izbjegava zbog neprijatnog mirisa i ukusa. Koza Nostra kozja surutka u prahu dobija se postupkom liofilizacije koji podrazumeva izvlačenje vode tako da njena hranjiva vrednost ostaje ne promenjena uz promenu organoleptičkih svojstava (guvi se neprijatan ukus i miris). Postupak liofilizacije smatra se jednim od najboljih postupaka za sušenje i dugotrajno čuvanje mnogih namirnica. Liofilizovana kozja surutka sadrži sve sastojke kao i tečna, sem vode, neprijatnog ukusa i mirisa.

Klikni i naruči Koza Nostra kozju surutku u prahu!

Prehana koza na farmi Koza Nostra bazira se na dve stotine biljnih vrsta koje rastu na 800 metara nadmorske visine. Farma sa preko 150 koza Alpina sorte nastala je kao ideja glumca Branka Jankovića da na porodičnom imanju započne proizvodnju zdravih, domaćih proizvoda. Zahvaljujući vrhunskoj prehrani, koze sa ovih pašnjaka daju mleko izuzetne nutritivne vrednosti, sir ali i najdragoceniji proizvod – kozju surutku.

Kozja surutka u prahu se može direktno rastopiti u ustima ili se koristiti kao dodatak u spremanju hrane, šejkova, ceđenih sokova i smutija. Proizvodi KozaNostra dostupni su za narudžbu u Srbiji, BiH i Austriji.