Alternativna medicina Medicina

Riješite problem pojačanog znojenja na prirodan način

pojacano znojenje

Znojenje je prirodna reakcija tela na visoku temperaturu, koja ima ulogu termoregulacije. Tokom velikih vrućina,     ali i u situacijama poput stresa i napetosti, intenzivno znojenje nemoguće je izbjeći bez obzira na to kakve kozmetičke preparate koristite.

Međutim, postoji nekoliko prirodnih preparata uz koje je moguće smanjiti znojenje. To su jabukovo sirće, soda bikarbona, crni čaj i limun.

Naime, jabukovo sirće možete koristiti kao prirodni dezodorans jer uništava bakterije. Dovoljno je da jednom dnevno sa nekoliko kapljica sirćeta premažete pazuhe. Ostale delove tela možete pre spavanja premazati mešavinom sirćeta i vode. Ovo će ujedno otjerati i komarce.

Soda bikarbona je takođe vrlo je praktična za smanjenje znojenja. Malu kutiju s ovim prahom uvijek možete nositi u torbi. Dovoljno je da uzmete prstohvat sode i malo vode i tom mješavinom premažete pazuhe ili druge dijelove tijela.

Crni čaj djeluje kao prirodni dezodorans zbog kiselina iz njegovog sastava. U pola šoljice vruće vode umočite crni čaj. Vrećice čaja izvadite nakon dva-tri minuta i ostavite da se rashlade. Zatim ih možete stavljati direktno ispod pazuha i pustiti da djeluju pet minuta.

Još od davnina, limun je poznat kao odličan neutralizator tjelesnih mirisa zbog čega se koristi i kod pojačanog znojenja. Samo treba da premažete kritične dijelove tijela limunovim sokom, ostavite da djeluje 15 do 30 minuta i isperete hladnom vodom.

 

Leave a Comment