Medicina Savjeti

Roditelji zamalo oslijepili sina rigoroznom dijetom

roditelji zamalo oslijepili sina

Roditelji jednog dječaka iz Toronta u Kanadi naučili su na teži način da redovno treba jesti šargarepu, spanać i brokoli.

Oni su dečaka odvezli kod ljekara zbog ozbiljnog gubitka vida i suvoće očiju, gdje su tokom pregleda primjećene dvije Bitotove mrlje na njegovim rožnjačama, prenosi Live Science.

Ljekari su takođe saznali da je osam mjeseci prije toga dječak mogao da vidi pokrete samo na 30 centimetara daljine, pa su zaključili da je uzrok bolesti neuhranjenost.

Rezultati analize krvi pokazali su da dječak pati od teškog nedostatka vitamina A, a uzrok je bila stroga dijeta kojoj je podvrgnut zbog mnogobrojnih alergija na hranu i ekcema.

Ispostavilo se da je pacijent konzumirao samo svinjetinu, jagnjetinu, jabuke i pahuljice Čirios, što nikako ne predstavlja dovoljno raznovrsnu ishranu, čak ni kada se dijeti dodaju krompir i krastavci koji sadrže male količine vitamina A.

Nakon šest nedjelja terapije (dječak je primio ogromne doze vitamina A), njegovo stanje se popravilo, ali ljekari navode da postoji mogućnost da se pacijent nikada neće potpuno oporaviti.

Leave a Comment