Medicina Savjeti

Savjet stomatologa: Je li štetno izbjeljivanje zuba?

savjet stomatologa-je li štetno izbjeljivanje zuba
AUTOR:
dr stom. Aleksandar Knežević
Centar za estetsku stomatologiju “Simić Dent”

Živimo u vremenu savremene stomatologije, što znači da se kod svakog pojedinca pored funkcije zuba i žvačnog sistema podrazumijeva i estetika. Bijeli zubi i zdrav osmijeh od davnina su bili privlačni, i predstavljaju nešto što se prvo zapaža na osobi i po čemu nekog pamtimo. Ljudi su zato pokušavali, a i danas to rade, da uljepšaju svoj osmjeh raznim metodama.

Kako se vremenom pojavljuju nove metode za izbjeljivanje zuba koje garantuju blistav osmjeh sa minimalnim oštećenjem zubnog tkiva, u ovom tekstu ćemo se osvrnuti na česta pitanja pacijenata, odnosno kako postići zadovoljavajuću estetiku upravo bijeljenjem, a bez oštećenja zubnog tkiva.

Sadržaj teksta:

Zbog čega je potrebno izbjeljivati zube?

Zube bijelimo kada osoba, pacijent, poželi da ima svjetlije zube i blistaviji osmijeh. Uzrok tamnjenja zuba, odnosno diskoloracija koje se javljaju na zubima, mogu biti spoljašnji (egzogeni) faktori koji djeluju na zub ili unutrašnji faktori (endogeni) iz našeg organizma, tačnije supstance koje smo unijeli u njega.

U egzogene faktore spadaju duvanski dim, kafa, čajevi, crno vino, namirnice koje u sebi imaju dosta vještačkih boja ili namirnice prirodnog porijekla sa dosta intezivnim bojama. Tu spadaju i povrede nastale na zubu koje mogu da dovedu do diskoloracije, kao i pogrešno liječenje zuba.

U endogene faktore spadaju sistemske metaboličke bolesti, primjena nekih lijekova u toku razvoja zuba u periodu začeća zametka, dojenja novorođenčeta ili u period nicanja zuba kod djeteta.

Kako izgleda priprema zuba za izbjeljivanje?

Prije svakog bijeljenja zuba potrebno je da stomatolog obavi pregled i utvrdi da li se bijeljenje može izvesti, koja metoda je najbolja za pacijenta, te da li zahtijeva dodatnu pripremu. Takođe, potrebno je i ukloniti sve meke i tvrde naslage sa zuba, sanirati zube sa bilo kakvim kvarovima, zamijeniti amalgamske ispune, a na kraju i objasniti pacijentu postupak nakon bijeljenja zuba.

Kako izbijeliti zube?

Postoji više različitih metoda izbjeljivanja zuba, a prije svakog je potrebno konsultovati se sa svojim stomatologom. Najučestalije metode su:

– ordinacijsko izbjeljivanje zuba,
– kućno izbjeljivanje zuba,

– izbjeljivanje zuba preparatima iz slobodne prodaje;

Ordinacijsko izbjeljivanje zuba

Ovaj metod se vrši u stomatološkoj ordinaciji pod stručnim nadzorom ljekara i njegovog tima. Pacijentu se prvo postavi zaštita kako bi se zaštitila sva meka tkiva u usnoj duplji.Tokom procesa koristi se vodonik-peroksid u koncentraciji do 38%. Ubrzavanje procesa bijeljenja vrši se laserskim lampama, od kojih je prema iskustvima stomatologa, najučinkovitija ZOOM! lampa.

Cijeli proces je siguran i bezbolan za pacijenta, a na ovaj način se mogu izbijeliti zdravi i vitalni zubi. Za zube koji su avitalni, odnosno imaju izvađen živac, postoji poseban proces izbjeljivanja gdje se tretira samo dati zub.

ordinacijsko izbjeljivanje zuba

Kada posmatramo hemijski, ovaj proces se objašnjava ovako: vodonik-peroksid, aktivna supstanca, zbog svoje male molekulske mase prolazi kroz gleđ i dentin i oksidira tamni pigment u zubu koji mu daje boju, i pretvara ga u svjetliji pigment, zbog čega i zubi budu svjetliji.

Kućno izbjeljivanje zuba

Izbjeljivanje zuba kod kuće vrše pacijenti sami, uz pomoć preparata i udlage koju dobijaju od stomatologa. Nakon pregleda, ljekar uzima otisak zuba na osnovu kog se izrađuje udlaga. Pacijentu se daje gel, po sastavu karbamin-peroksid, koji se stavlja na prednju stranu udlage.

kucno izbjeljivanje udlaga

Narednih nedjelju dana, pacijent svakog dana aplicira gel na udlagu, a potom je stavlja na zube i nosi 5-6 sati dnevno (najbolje u toku noći), nakon čega dolazi na kontrolu.

Izbjeljivanje zuba preparatima iz slobodne prodaje

Preparati za bijeljenje koji se nalaze u slobodnoj prodaji, poput trakica i olovke za izbjeljivanje, strogo su kontrolisani i ne sadrže aktivnu supstancu u dozama koje premašuju zadane mjere.

Ipak, stomatolozi ne preporučuju ovaj vid bijeljenja zbog nemogućnosti kontrole da li se preparat korisiti prema uputstvu proizvođača. Nerijetko se dešava da zbog nepridržavanja datih pravila za korištenje preparata, pacijenti povrijede meka tiva ili izazovu oštećenja zuba.

Kako prirodno izbijeliti zube?

Iako efekat nije tako dobar kako kod izbjeljivanja u ordinaciji ili kućnog bijeljenja, zubi se mogu izbijeliti i na prirodan način. Naime, može se ukloniti površinski sloj pigmenta i mekih naslaga sredstvima koja posjeduju mikrogranulaciju.

Ta sredstva su, na primjer, soda bikarbona ili medicinski ugalj u kombinaciji sa pastom za zube. Pacijenti po završetku bijeljenja na ovaj način odmah primjete razliku.

Prirodno izbjeljivanje zuba

Ono što moramo napomenuti je da, nerijetko, moguća je osjetljivost zuba i mekih tkiva na hladno ili slatko-kisele nadražaje. Ukoliko se jave ovi simptomi, potrebno je znati da je to prolaznog karaktera.

Jesam li kandidat za izbjeljivanje zuba?

Zubi se mogu bijeliti kod svih osoba kod kojih je završen rast i razvoj vilica. Kontraindikacije za bijeljenje zuba imaju trudnice, dojilje, osobe s poremećajem gutanja, pacijenti sa fiksnim ortodontskim aparatićem i pacijenti sa problemom upala desni i mekih tkiva.

Koliko traje efekat nakon izbjeljivanja?

Dužina trajanja efekta nakon izbjeljivanja zuba se razlikuje, zavisno od kvaliteta zubnog tkiva, ali i navika pacijenta. Za što duži efekat, koji može trajati i po nekoliko godina, idealno je smanjiti konzumaciju proizvoda koji utiču na stvaranje pigmentacije na zubima (kafa, čaj, cigarete, čajevi, crno vino…).

Takođe, poželjno je da se nakon svakog obroka održava pravilna i redovna higijena usne duplje, kako se naslage bogate pigmentima koji narušavaju bjelinu, ne bi zadržavali na zubima.