Medicina Tretmani

Savjeti za dnevno snalaženje sa urinarnom inkotinencijom

urinarna-infekcija

Ne morate samo živjeti sa inkotinencijom – jednostavne promjene, poput ovih 13 savjeta, mogu vam pomoći da preuzmete kontrolu.

Sviđalo se to vama ili ne, urinarna inkotinencija je činjenica u životu velikog broja osoba. Ona se može pojaviti kako starimo, kod žena tokom trudnoće ili nakon porođaja, čak i kao rezultat upornog kašlja. Šta možete uraditi da preuzmete kontrolu?

Koji tip urinarne inkontinencije imate?

Urinarna inkontinencija je nevoljno ispuštanje urina i ona je „uobičajeno stanje“ kod žena i muškaraca svih uzrasta.

Dva osnovna tipa urinarne inkontinencije su:

Stresna inkontinencija –  izaziva curenje urina kada kašljete, kišete, vježbate, smijete se ili podižete nešto teško

Nagonska inkotinencija neočekivan, iznenadan nagon za uriniranjem, ona koja je toliko jaka da može biti teško da se stigne do toaleta na vrijeme.

Bez obzira koji tip urinarne inkotinencije imate, jednostavni savjeti za ponašanje vam mogu pomoći da se nosite s njom iz dana u dan.

Osam brzih savjeta za nošenje sa urinarnom inkontinencijom

Close up of a woman with hands holding her crotch isolated in a

Važan način liječenja urinarne inkontinencije, Kegelove vježbe su posebno efikasne kod žena sa blagim simptomima.

Ove vježbe su jednostavne: potrebno je da stisnete i opustite mišiće donjeg dijela karlice. Koji su to mišići? Kada budete sledeći put urinirali, zaustavite tok urina na pola puta. Upravo ste pronašli mišiće donjeg dijela karlice i uradili prvu Kegelovu vježbu.

Ali, nemojte da vam ova praksa zaustavljanja toka urina pređe u naviku, jer zapravo možete oslabiti mišiće. Radite vježbe u svim drugim situacijama: kada sjedite, čekate ili dok se vozite.

Stežite mišiće. Počnite tako što ćete mišiće donjeg dijela karlice stegnuti na tri sekunde, a zatim ih opustiti tri sekunde. Ponovite deset puta. Kako budete osnažili mišiće tokom vremena, pokušajte da ih držite stegnutim deset sekundi, a zatim ih opustite isti vremenski period.

Držite se rasporeda uriniranja. Nemate osjećaj da morate ići? Ipak, otiđite u toalet. Zašto? Uriniranje prema rasporedu pomaže da bešika ostane prazna, a prazna bešika ne može ispuštati urin. Možda će vam biti potrebno neko vrijeme dok ne shvatite koji vam je raspored najbolji, ali za početak, praznite bešiku na svaki sat do dva sata vremena.

Popunite prazninu. I nemojte žuriti kada ste u toaletu. Uzmite koliko god vam je vremena potrebno, a nakon uriniranja, malo se opustite i opet urinirajte – ova praksa, koja se naziva i duplo pražnjenje, pomaže stvarno pražnjenje bešike.

Očistite put do kupatila. Imate nezgode prije nego stignete do kupatila? Vrijeme je da uklonite sve prepreke tako da brže možete stići. Takođe, možete i da olakšate cijeli proces tako što ćete nositi odjeću koju je lako skinuti – odjeća sa elastičnim pojasom će biti od velike pomoći.

Smanjite unos kofeina. Ukoliko pijete pića bogata kofeinom – kafu, čaj ili gazirane sokove – ne činite sebi nikakvu uslugu. Da biste pomogli kontrolisanje urinarne inkontinencije, nemojte piti ove diuretike ili bar smanjite njihov unos.

Pijte, ali ne previše. Vašem tijelu su potrebne tečnosti pa se pobrinite da pijete dovoljno vode kako biste ostali hidratizirani. Da bi vaša bešika i bubrezi ostali zdravi, potrebno je da pijete oko dvije litre vode dnevno.

Pazite na nuspojave lijekova. Razgovarajte sa doktorom ili farmaceutom da biste se uvjerili da ne uzimate neke od lijekova koji pogoršavaju stanje urinarne inkontinencije. U slučaju da ih uzimate, ostanite kod kuće, ili blizu toaleta, par sati nakon uzimanja.

Korištenje tampona. Žene mogu pokušati koristiti tampon te na taj način spriječiti ispuštanje urina tokom trčanja, vježbanja, plesa ili nekih drugih energetskih aktivnosti. Tampon malo pritišće mokraćnu bešiku, sprečavajući ispuštanje urina.

Pet dugročnih savjeta za nošenje sa urinarnom inkotinencijom
savjeti-doktora-za-urinarne-probleme

Nošenje sa urinarnom inkontinencijom je dugoročni problem za većinu ljudi. Potrudite se da uradite sve što je u vašoj moći da biste olakšali stvari.

Neki dugoročni savjeti uključuju:

Razgovarajte sa doktorom. Ne stidite se! Vaš doktor vam može pomoći da pronađete najbolji način liječenja vaše urinarne inkontinencije.

Promijenite ishranu. Šolja kafe i sok uz doručak, gazirani sok uz ručak, par piva ili čaša vina uz večeru mogu smao pogoršati stanje. Kontrola tečnosti može biti od presudne važnosti za dugoročno kontrolisanje urinarne inkontinencije. Ipak, tečnosi su potrebne za normalno funkcionisanje organizma. Prije nego napravite velike promjene, posavjetujte se sa doktorom.

Smanjite težinu. Nije dokazano da smanjenje tjelesne težine pomaže u kontrolisanju urinarne inkontinencije, kao ni da prekomjerna tjelesna težina izaziva istu. Ipak, gojaznost može dovesti do dijabetesa, koji može dovesti do urinarne inkontinencije.

Prestanite pušiti. Iako je opasno po zdravlje, pušenje nije jak faktor rizika za nastanak urinarne inkontinencije. Ali, ako pušenje izaziva kašalj, ono bi moglo pogoršati ispuštanje urina. Neka vam ovo bude još jedan razlog zbog kojeg ćete prestati pušiti.

Lijekovi i operacija. I stresna i nagonska inkontinencija se mogu liječiti lijekovima, iako su bihejvioralne terapije, poput iznad navedenih savjeta, često efikasnije. Operacija je, uglavnom, opcija za stresnu inkontinenciju mada – isto kao i sa lijekovima – ne mora biti najefikasniji prvi korak u liječenju urinarne inkontinencije. Razgovarajte sa svojim doktorom kako biste saznali više o ovim opcijama.

Svi ovi savjeti vam mogu pomoći da se nosite sa urinarnom inkontinencijom, ali se smatra da su za svakodnevno kontrolisanje ovog stanja najefektivnija dva najjednostavnija savjeta: Kegelove vježbe i raspored uriniranja. Oni su jefitini, bez rizika, a ako djeluju kratkoročno, trebalo bi da djeluju i na duge staze – posebno kod pacijenata sa blagim simptomima.

 

Leave a Comment