Medicina Savjeti

Sedam oraha dnevno štiti srce

orasi kao lijek

Osim što su ukusni, orasi imaju dva puta veći nivo antioksidanata polifenola nego bilo koje drugo koštunjavo voće. Nauka tvrdi da samo sedam oraha dnevno može značajno da smanji znakove starenja, zaštiti od srčanih oboljenja i pojedinih vrsta raka.

Ubrzo nakon što je otkriveno da optimalna dnevna doza ovog voća može da spriječi razvoj srčanih bolesti, orasi su proglašeni “superhranom”. Ako govorimo o zdravim namirnicama za srce, oni se nalaze na samom vrhu liste najzdravije namirnice koje bi trebalo da unosimo.

Plod oraha sadrži visok nivo ulja, visoko-kvalitetnih proteina i ugljenih hidrata. Takođe je bogat kalijumom, magnezijumom, fosforom, gvožđem i vitaminima B i C.

“Orasi su među najzdravijim namirnicama, ispred svih drugih vrsta hrane. Naše istraživanje je pokazalo da bi zdrava ishrana trebalo da uključuje veću potrošnju oraha”, rekao je doktor Džo Vinson.

Najbolji način da se orasi konzumiraju jeste da se jedu sirovi, jer pečenje smanjuje njihovu efikasnost, ističu naučnici. Velike količinealfa-linolenske kiseline u orasima igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja srca, smanjuju rizik od srčanog udara i normalizuju krvni pritisak.

Studija objavljena u časopisu “American Journal of Clinical Nutrition” navodi da konzumiranje oraha smanjuje LDL holesterol, dok redovno konzumiranje može da smanji i šanse za razvoj dijabetesa tipa 2.

(novosti.rs)

Leave a Comment