Bolesti Medicina

Simptomi policističnih jajnika koje ne biste trebali ignorisati

Simptomi policističnih jajnika koje ne biste trebali ignorisati

Policistični jajnici jedan su od najčešćih problema sa kojima se susreće svaka žena. Većina cista na jajnicima su benigne folikularne ciste koje nastaju kao dio procesa ovulacije. Gotovo svaka žena će bar jednom u životu imati cistu jajnika koje su većinom bezbolne i bezopasne, a ukoliko su ciste prevelike i uporne ponekad je neophodna i hirurška intervencija. Ako se ne tretiraju, ciste mogu prouzrokovati dalje komplikacije poput torzija jajnika. Srećom, probleme sa cistama često je moguće lako prepoznati a ovo su simptomi koje nikako ne biste trebali ignorisati:

Pojačan bol u karlici

Najčešći simptom policističnih jajnika je pojačan i učestao bol u donjem dijelu stomaka koji se javlja čak i kada vježbate ili za vrijeme seksualnih odnosa. Ukoliko je bol učestala i nepodnošljiva moguće je da se radi čak i o torziji jajnika. Ukoliko dođe do torzije jajnika, jajnik prekida sopstveni dotok krvi što uzrokuje prodoran bol koji je često lako prepoznati i zahtjeva hitnu bolničku intervenciju.

Nadutost stomaka

Nadutost u donjem dijelu stomaka je očigledan simptom ciste na jajnicima, a često varira sa veličinom ciste. Većina žena razvije ciste ispod 10 cm, dok neke mogu da narastu i do veličine lubenice. Većina žena će rast stomaka i nadutost pripisati višku kilograma, dok se zapravo u većini slučajeva radi o cistama. Ukoliko vam se čini da iznenada i bez razloga dobijate na kilaži kao i da vam stomak raste, osim trudnoće ciste mogu biti takođe jedan od uzročnika zašto vam ovo dešava.

Bolan seksualni odnos

Činjenica je da pri normalnim uslovima seks ne bi trebao da boli, a ukoliko se to desi često znači da nešto nije u redu. Ako vam se za vrijeme odnosa javlja bol na bočnim predjelima postoji šansa da je bol uzrokovana cistama na jajnicima.