Medicina

Sjedite na poslu? Kako da ostanete aktivni?

kako ostati pokretljiv na poslu

Ako vaš dan prolazi sjedeći, onda dobro razmislite koliko zdravlja vas to može koštati. Isti, polupogrbljeni položaj u kojem provodite sate, eventualno uz minimalno kretanje do toaleta i nazad, može vam napraviti ozbiljne zdravstvene poteškoće.

Niste se ni okrenuli, a dan je već prošao. Još kad na to dodamo višak kilograma koji je počeo da se akumuliše na stomaku i zadnjici, dobijamo i efekat psihičkog nezadovoljstva koji dalje utiče na vaše stanje i stvara tjeskobu. Ono što bi vas trebalo radovati je da i pored najnapornijeg dana možete pronaći dovoljno vremena da ispunite minimalnu potrebu za kretanjem tokom radnog dana.

Sadržaj teksta:

Namjestite alarm

U toj mjeri ste posvećeni poslu da nekad prođu sati a da niste ustali sa stolice? Zašto ne razmislite o podsjetniku i aktivirate alarm na telefonu na svakih sat vremena kako biste ustali i malo protegnuli noge? Vaša cirkulacija će vam biti zahvalna na ovome.

Sastanci van kancelarije

Ako vam nisu neophodni video projektori, table i pritisak nadređenog da sastanke izvršavate isključivo unutar firme – zakažite jedan izvan radnog mjesta, do kojeg ćete moći prošetati bar na kratko.

Družite se sa kolegama

Osim što će vašim radnim kolegama značiti kratka posjeta i spontano druženje na poslu, vi ćete dobiti “izgovor” da se pomalo aktivirate. Bilo da se radi o kancelariji do vas ili na spratu iznad i najmanja aktivnost je poželjna tokom vašeg radnog vremena.

Hodajte dok pričate na telefon

Obavljate mnoštvo poslovnih razgovora tokom dana i to preko mobilnog telefona? Zašto ovo vrijeme ne iskoristite da malo prošetate? Nigdje ne postoji pravilo da morate pričati baš iz fotelje, zar ne?

Uvijek koristite stepenice

Ako ste navikli do kancelarije dolaziti liftom, preporučujemo vam da promijenite tu naviku. Čak, i kada nosite štikle. Ovo je sjajan vid aktivnosti i nema razloga da ga ne iskoristite u toku dana.

Pijte čašu po čašu vode

Možda pijete dovoljno vode, ali ne onako kako bi trebalo. Razmislite malo: čašu ispijete za kratko vrijeme, dok flašu od 2 litre možete ispijati čitav dan. Radije sipajte čašu po čašu i češće ustanite da naspete vode, a jednako tako češće idete i na WC. Ovo je sjajna taktika za metabolizam.

Zaplešite nogama

I najmanji pokret stopalima i nogama je dobar, pa slobodno nabacite elegantan ples ispod stola, ionako niko ne vidi.

Kupite loptu za pilates

Osim što je jako udobna za sjedenje, tjeraće vaše mišiće leđa i nogu da konstantno održavaju balans, što je sjajan vid za pokretanje mišića čak i dok sjedite.