Bolesti Medicina

Šta je šarlah ili skarlatina?

sta je sarlah

Šarlah se ne smatra istom bolesti kao što je nekad bila. Tadašnja djeca bi bolovala od visoke temperature, okupana u znoju, a majke i doktori su ih nemoćno posmatrali i nisu znali kako da im pomognu. Danas se situacija jako promijenila, s obzirom da su pronađeni antibiotici. Danas je ovakav prizor prava rijetkost.

Šta je šarlah?

Šarlah je zarazna bolest koja je karakteristična za period djetinjstva. Glavni uzročnik za nastanak ovog medicinskog stanja je bakterija beta-hemolitički streptokok iz grupe A, mada mnogo češće uzrokuje samo upalu grla. Glavna karakteristika je osip. Najpoznatiji indikatori koji ukazuju da je dijete zaraženo infekcijom jesu grlobolja, glavobolja, povraćanje i groznica.

Streptokok je zaslužan za proizvodnju toksičnih tvari koji uzrokuju crvenilo i osip. Inkubativni period traje prilično kratko, jedan do tri dana, rijetko više od toga. Što se tiče osipa, pojavljuje se tokom dva dana trajanja bolesti, a ponekad se zadrži čitavu sedmicu. Najprije je vidljiv na području vrata, ispod ruke ili na predjelu prepona, a potom se širi na ostatak tijela.

Samo su dlanovi i tabani pošteđeni. Najčešće poređenje kože u tom periodu je sa “šmirgl” papirom, jer osip uzrokuje male kvržice pa to izgleda prilično hrapavo. Nakon što prođe 10 dana, dermis počinje sa procesom ljuštenja, baš kao kad “izgori” na suncu. Jednako oboljevaju i dječaci i djevojčice, a najčešće u periodu od 4-8 godina.

Kada napune 10 godina, čak 80% djece razvije antitijela koja ih štite od streptokoknih pirogenih egzotoksina  do kraja života. Pojava skarlatine je rjeđa u slučajevima djece koja su mlađa od 2 godine, jer imaju prisutna majčina antiegzotoksinska protutijela.

lijecenje sarlaha

Liječenje šarlaha

Šarlah se suzbija adekvatnim antibioticima, jer oni sprečavaju pojavu komplikacija i mogućnost širenja na ostale članove porodice. Bitno je na vrijeme posjetiti doktora, kako bi propisao odgovarajuću terapiju. S antibioticima, šarlah se lagano i efikasno liječi.

Rijetko postoji opasnost od širenja infekcije i u drugim dijelovima tijela. Ukoliko se to desi, u većini slučajeva bude zahvaćeno uho i zadobije se upala bubrega. Bakterija je prenosnog karaktera, a  širi  se direktnim kontaktom sa inficiranim osobama ili ako se udahne kapljica koju iskašlje zaražena osoba.

Izbjegavajte kontakt sa zaraženim osobama, te solidarišite sa ostalom djecom tako što ćete svoje zaraženo maknuti iz škole ili vrtića na vrijeme.

Leave a Comment