Bolesti Medicina

Šta je sinusitis i kako se liječi?

sinusitis lijecenje

Sinusitis ili upala sinusa je zapaljenje sluzokože nosa i sinusnih šupljina. Uzroci upale su najčešće virusi, bakterije i gljivice, a može biti izazvana i alergijom te hemijskom iritacijom sinusa.

Kada dođe do zadebljanja sluznice, uski otvori koji povezuju sinuse sa nosnom šupljinom se začepe pa vazduh ne može ulaziti u sinuse a sekret ostaje zarobljen u sinusima i na taj način dolazi do upale.

Upala sinusa može biti klasificirana kao akutna koja traje do 3 sedmice, subakutna koja obično traje od 3 do 8 sedmica i hronična sinusna infekcija koja traje više od 2 mjeseca.

Najčešći simptomi uključuju:

  • osjetljivost u području lica
  • bol i pritisak oko sinusa i u ušima
  • začepljen nos
  • pojačanu sekreciju iz nosa
  • povišenu temperaturu i umor
  • grlobolju i kašalj

Kako se liječi sinusitis?

Sinusna infekcija obično se dijagnostikuje na temelju rinoskopskog pregleda, laboratorijskom pretragom brisa sluznice nosa, rentgenskim snimkom sinusa, punkcijom ili ultrazvukom.

Način i trajanje liječenja razlikuje se od jačine i uzroka upale, pa se terapija prilagođava pacijentu.

Terapija sinusitisa većinom uključuje analgetike za ublažavanje bola, antibiotike i kapi za nos koje smanjuju otok upaljene sluznice i omogućuju da se nakupljeni sekret lakše izbaci. U slučaju da je upala uzrokovana alergijom propisuju se antihistaminici i nazalni kortikosteroidni sprejevi.

Djelotvorno je ispiranje nosa slanom vodom te inhalacije na kamilici sa dodatkom eukaliptusovog ili ulja od peperminta. Preporučuje se i uzimanje vitamina A, C, E te čaja od koprive.

U najtežim slučajevima hronične upale sinusa kada antibiotici ne djeluju ili kad je uzrok sinusitisa anatomska deformacija poput septalne devijacije, neophodan je operativni zahvat.

Leave a Comment