Medicina Savjeti

Šta raditi kada vas opeče meduza?

meduza opekotine

Uživanje na moru često mogu da pokvare meduze. Otrov iz ovih želatinastih morskih bića u kontaktu sa kožom izaziva bol sličan opekotini uz pojavu crvenila i otoka. Prva pomoć u tom slučaju je da potpuno smireni izađete iz vode i nikako ne trljate ranu, jer ćete, ukoliko to uradite, potisnuti otrov dublje u kožu.

Da biste opekotinu od meduze uspješno sanirali sami sljedeći korak je da povređeno mjesto isperete morskom vodom, nikako slatkom, da bi se ostaci meduzinog otrova bolje isprali. Ukoliko na rani ima i meduzinih pipaka ne odstranjujte ih golim rukama ili peškirom. Upotrebite pincetu ili neki drugi sličan predmet.

Po dolasku sa plaže na ožareno mjesto možete da stavljate kockice leda zamotane u peškir ili krpu da bi se smanjio otok. Od pomoći može da bude i ispiranje fiziološkim rastvorom, što će da ublaži bol. U provjerene alternativne metode ubrajaju se kantarionovo ulje i med koji pomažu brže zacijeljivanje ožarenog dijela kože.

U apoteci možete da potražite kremu koja u sebi sadrži analgetik i antihistaminik. Međutim, ako simptomi ne prestaju niti se ublažavaju poslije nekoliko sati neophodna je pomoć ljekara.

Inače, veličina meduze ne ukazuje na njenu otrovnost. Naime i opekotina od najsitnije meduze može da bude uzrok komplikacija.

(novosti.rs)

Leave a Comment