Bolesti Medicina Savjeti

Šta vosak iz ušiju govori o vašem zdravlju?

vosak u usima

Normalan vosak iz ušiju može biti između narandžaste i smeđe boje, ali žuti ili zeleni vosak, svrab u uhu ili njegovo curenje iz ušiju može da bude pokazatelj infekcije!

Sadržaj teksta:

Ušni vosak je žut ili zelen

“Ako je kod čišćenja ušiju vosak zelene, žute, crne ili bijele boje, vrlo vjerovatno je prisutna infekcija i trebalo bi da posjetite doktora. Infekcije se pojave u vrlo kratkom roku i često je skoro pa nemoguće utvrditi šta im je uzrok”, kaže otorinolaringolog Benjamin Tweel iz Njujorka.

Ušni vosak je pahuljast

Ako je on pahuljast i ako se koža unutar ušnog kanala ljušti, postoji vjerovatnoća da imate ekcem. “Ako je vosak iz ušiju već duže vrijeme pahuljast, postoji mogućnost da čovjek pati od psorijaze, što nije tako česta pojava”, upozorava dr Tweel.

Ušni vosak ima miris

On nikad ne bi trebalo da ima miris. Miris obično znači da je prisutna infekcija u tijelu. “Iz iskustva mogu reći da sam pacijent primijeti da vosak ima čudan miris, iako se znalo dogoditi da su ih drugi ljudi upozorili na to. Kako god, što prije treba otići kod doktora i provjeriti radi li se o infekciji ili nečem drugom”, objašnjava dr Tweel.

Ušni vosak curi van iz ušiju

“Normalno je da su uši mokre nakon vježbanja, ali ako se ujutro probudite i vidite na jastuku žute mrlje od voska ili na ušnim resicama napipa zakoreni vosak, to je znak infekcije ili hronične bolesti uha”, objašnjava dr Tweel za Readers Digest.

Možete da osjetite ušni vosak

“Ako možete da osjetite vosak u ušnim kanalima, to bi moglo da znači da je vosak zgusnut i blokiran te bi trebalo da odete kod doktora na čišćenje”, kaže dr Tweel. Suprotno uvaženom mišljenju, štapići za uši ne čiste uši, njima većina ljudi zapravo gura vosak dublje u ušni kanal, što može rezultirati nakupljanjem voska, iritacijom, pa čak i oštećenjem bubnjića.

Svrbe vas uši zbog voska

Svakoga ponekad svrbe uši, ali ako se to konstantno događa, to je signal da nešto nije u redu s uhom. “Svrab u uhu ili oko ušnog kanala može biti simptom infekcije”, objašnjava dr Tweel.

Ušni vosak je suh ili tamne boje

Ako primijetite da je vosak s vremenom sve gušći ili suši, to je normalan znak starenja. I tu nema brige da se radi o simptomu neke bolesti.

(24sata.hr)

Leave a Comment