Medicina Tretmani

Student napravio grudnjak koji otkriva rak dojke

grudnjak otkriva rak

Osamnaestogodišnjak iz Meksika oduševio je naučnike svojim nedavnim izumom – grudnjakom koji može otkriti simptome raka dojke.

Student Julian Rios Cantu je za svoj izum osvojio nagradu od 20.000 dolara, a inspiracija mu je bila njegova majka koja se borila s ovom bolešću i kojoj su zbog raka odstranjene dojke.

Grudnjak nazvan EVA dizajniran je prvenstveno za žene s genetskom predispozicijom za rak i upozorava na početak raka dojke prije nego što postane kasno, a time i opasno po život.

Opremljen je s oko 200 biosenzora koji prate sve promjene temperature, težine i oblika dojki – svih potencijalnih indikatora raka dojke. Na primjer, ako grudnjak otkrije višu temperaturu u dojci, to bi moglo ukazivati ​da postoji veći protok krvi u tom području, vjerojatno zbog rasta tumora.

“Čim se pojavi malformacija u dojci ili tumor, dolazi do prekomjerne vaskularizacije, a veći protok krvi uzrokuje višu temperaturu”, objašnjava Cantu u intervjuu za El Universal.

Grudnjak se ne mora nositi 24 sata na dan.

“Zašto grudnjak? Zato što nam dopušta da imamo grudi u istom položaju, a ne moramo ga nositi više od jednog sata sedmično”, rekao je mladić.

Nije poznato da li će novac od nagrade uložiti u razvoj grudnjaka, ali mnogi se nadaju da će veće kompanije primijetiti izum i ulagati u njega.

Leave a Comment