Alternativna medicina Medicina

Trešnja – jača i od aspirina

crvena tresnja lijek iz prirode

Da li ste znali da približno dvadeset trešanja ima skoro 10 puta jače dejstvo od jedne tablete aspirina? Uz to, ne morate brinuti da će vam iritirati želudac niti izazvati nikakve neželjene reakcije.  Pored blagotvornog dejstva koje imaju na bolove, ove preukusne sezonske voćke mogu da poboljšaju zdravlje vaših kostiju, te da spriječe nastanak raka i drugih teških bolesti.

Sadržaj teksta:

Zaštita srca

S obzirom da sadrže veliki nivo kercetina, trešnje su jako važne u nutriconističkom smislu. Ovo je značajan flavonoid sa sjajnim antioksidativnim svojstvima, pa na ovaj način pomaže u sprečavanju nastanka srčanih bolesti.

Prevencija raka

Jedno od najbitnijih pozitivnih dejstava trešnje je svakako to što konzumacijom nekoliko voćki dnevno, smanjujete mogućnost da obolite od raka. Takođe, postoji šansa da se on čak i umanjuje, te prestaje širiti, baš zbog sastojka amigdalina (još poznatim kao vitamin B17 ili laetril). Upravo ovaj nutrijent doprinosi ublažavanjubolova prouzrokovanim kancerogenim procesima.

Ublažavanje bolova

Ako imate giht ili artritis – jedite što više trešanja, jer njena jedinjenja redukuje upalne procese blokirajući iritirane enzime, te na taj način smanjuju bolove.

Tresnja ljekovitost

Bubrežni kamenac

Da bi bubrežni kamenac prirodnim putem što prije izašao vani, potrebno je da mnogo izmokravate. Peteljke trešnje možete iskoristiti da podstaknete što redovnije izbacivanje mokraće. Kako da pripremite ovaj čaj? U litar vode stavite rukohvat peteljki, te ih ostavite da se kuvaju dva minuta, a četvrtinu sata pustite da se hladi. Potom procijedite čaj, te ga konzumirajte u gutljajima tokom čitavog dana.

Zdravlje kostiju

Pored svih navedenih blagotvornih dejstava, trešnje imaju moć da poboljšaju zdravlje kostiju. Kako? E, pa tako što sadrže sjajan izvor hemijskog elementa bor, koji u kombinaciji sa kalcijumom i magnezijumom, savršeno utiče na zdravlje vaših kostiju.

Vitalnost i skidanje kilograma

Trešnje su idealna namirnica ako želite da imate energiju kao nekada, ali i da besprijekorno izgledate. Čak su veoma značajne za one koji žele da prestanu sa pušenjem, pa svaki put kada se strastvenim pušačima javi želja da zapale cigaretu – mogu umjesto toga da pojedu šaku trešanja i na taj način “utole” potrebu za duvanom.

Obliju vitaminima A, B i C, sadrže mnogo minerala, posebno kalcijuma, gvožđa i kalijuma. Svaka trešnja ima samo četiri kalorije, imaju jednake količine ugljenih hidrata i proteina (što je sjajno za one koji paze na ishranu) , a uopšte nemaju nikakvu vrstu masnoće.

Leave a Comment