Medicina Savjeti

Tri oboljenja na koja mogu da vas upozore vaša stopala

promjene na stopalima

“Ukoliko primijetite neku promjenu na vašim stopalima, možda je vrijeme da se javite ljekaru”, upozorava doktorka Melisa Lokvud. Ovo su tri simptoma koja možete i sami da otkrijete, ukoliko malo bolje pogledate svoja stopala.

Utrnuli prsti

Da li ponekad izgubite osjećaj u prstima ili vam se dešava da vam prsti, tokom zime, potpuno pobijele od hladnoće?

To može da bude znak da imate problem sa cirkulacijom ili neki vaskularni problem. Ukoliko je to u pitanju, nemate preteranih razloga za brigu, ali nije na odmet da to proverite sa vašim ljekarom.

Prevencije radi, nosite rukavice i toplije čarape kada znate da ćete provesti duže vreme na hladnoći.

Peckanje u prstima

Ovo je ozbiljniji simptom, koji može da ukazuje na dijabetes. Pacijenti koji se jave sa osjećajem utrnulosti ili peckanja u prstima često dobiju dijagnozu dijabetesa, piše Womenshealthmag.

To može da bude i znak oštećenje nerava u vašim ekstremitetima (periferna neuropatija), koje izaziva dijabetes.

Krti i lomljivi nokti

Ljekari često mogu da primjete, posmatrajući nokte pacijenata, da li su oni nekada u prošlosti imali trovanje olovom ili neki nedostatak vitamina. Na noktima se pojavljuju drugačije linije, u zavisnosti od nedostatka o kome je riječ. Ako je pacijent anemičan imaće lomljive i krte nokte.

Ako primetite neku čudnu promjenu na vašim stopalima, možda bi trebalo da posjetite lekara. Tako ćete dobiti pravu dijagnozu i ljekar će vas uputiti kod specijaliste, ako je to neophodno.

Leave a Comment