Bolesti Medicina Savjeti

U kakvoj vezi je hrkanje sa zdravljem srca?

hrkanje i rad srca

Hrkanje nije neprijatna pojava samo za one koji spavaju u vašoj blizini, već može da bude i simptom nekih ozbiljnijih zdravstvenih problema. Iritantan zvuk koji proizvodimo dok dišemo tokom sna, može da ukaže i na poremećaj prestanka disanja, odnosno apneju u snu.

O ovome se još uvijek premalo govori, iako se ne radi o rijetkom poremećaju. Neke osobe se bude sa osećajem gušenja i “borbe” za vazduh. Ovaj neprijatan sindrom mogu da osjete svi tokom noći, posebna prilikom velikog umora ili posle konzumacije alkohola u večernjim satima.

A o bolesti se govori kada se javlja više od pet apneja u jednom satu. Razvoj bolesti je obično lagan, gotovo neprimjetan. Apneje počinju da se javljaju kod bolesnika koji od ranije hrču, a bolesnici često i nisu svjesni poremećaja.

Osobe sa apnejom se osećaju pospano i nakon 8 ili 10 sati sna i često zadrijemaju u monotonim situacijama. S vremenom se može razviti i progresivni gubitak kognitivnih funkcija, problemi s koncentracijom, pamćenjem i sl. Kod njih postoji veći rizik od moždanog udara, fibrilacije atrija, povišenog krvnog pritiska i problema sa radom srca.

Ranija istraživanja pokazala su da hrkanje, povezano sa apnejom, može da predstvalja težak udarac na zdravlje srca, pošto, osoba sa apnejom u koronarnim arterijama, ima više lošeg plaka, tvrde radiolozi i kardiolozi sa Univerziteta Južne Karoline.

“Naša studija je pokazala da su osobe sa opstruktivnom apnejom u snu sklone razvijanju agresivnog oblika ateroskleroze, koja ih izlaže riziku od oslabljenog protoka krvi i kardiovaskularnih problema”, objasnio je vođa istraživanja doktor Jozef Šep, profesor radiologije i medicine na tom univerzitetu.

Leave a Comment