Ishrana Zdravo tijelo

Upoznajte matcha zeleni čaj, čarobni napitak koji čuva zdravlje i topi kilograme

matcha čaj

U posljednje vrijeme sve više možemo čuti o matcha čajevima, kafi pa čak i desertima. Posebnost ovog čaja ogleda se u tradicionalnom načinu njegove pripreme koja se u Japanu koristi već vijekovima. Iako se dobija iz iste biljke kao i zeleni čaj, njen uzgoj je potpuno drugačiji.

matcha prah

 

Listovi biljke se beru, suše, a zatim usitnjavaju kako bi se dobio fini prah zelene boje poznatiji i kao matcha čaj. Matcha prah sadrži minerale iz čitavog lista, a bogat je vlaknima, hlorofilom i vitaminom C, a od minerala selenom, hromom, cinkom i magnezijumom. Osim vitamina i minerala, jedna šolja matcha čaja imaće 10 puta više kofeina i antioksidanasa u odnosu na standardni zeleni čaj.

Sadržaj teksta:

Matcha je izrazito bogata antioksidansima

Čaj napravljen od matcha praha sadrži visok nivo katehina, koji su poznati antioksidansi. Katehini će spriječiti nastanak slobodnih radikala, koji oštećuju ćelije i uzorkuju brojna oboljenja.

Matcha stimuliše rad vašeg mozga

Matcha dokazano poboljšava rad i funkciju vašeg mozga. Visok sadržaj kafeina održaće vas budnim i koncentrisanim, dok L-teanin poboljšava aktivnost moždanih ćelija istovremeno dajući vam dovoljno energije tokom čitavog dana. Matcha zeleni čaj pomaže kod depresije, zahvaljujući L-teaninu koji stimuliše proizvodnju hormona sreće.

Štiti vaše srce!

Studije su pokazale da redovnom konzumacijom ovog čaja smanjujete rizik od mnogih srčanih oboljenja. matcha prah će smanjiti nivo lošeg holesterola kao i triglicerida. U kombinaciji sa zdravim načinom života, matcha će vam pomoći da sačuvate svoje zdravlje i zašitite se od raznih srčanih i moždanih oboljenja.

Pomaže pri mršavljenju

Bacite li oko na sastav bilo kojeg preparata za mršavljenje vidjećete da svi u sebi sadrže ekstrakt zelenog čaja. Zeleni čaj je odličan saveznik u borbi protiv viška kilograma, jer ubrzava metabolizam i sagorijevanje masti. Pošto se dobija iz iste biljke, matcha prah će imati dvostruko veće djelovanje u odnosu na zeleni čaj prvenstveno zbog načina uzgoja i dobijanja. Praškasta struktura ovog čaja učiniće ga dvostruko djelotvornijim u skidanju viška kilograma.

Matcha čaj je vrlo jednostavan za pripremu

Postoje mnogobrojne metode pripreme i serviranja matcha zelenog čaja, a glavno pravilo je da nikada ne koristite ključalu vodu.

matcha zeleni čaj priprema

Ukoliko svoj matcha čaj želite pripremiti tradicionalnom japanskom metodom, za to će vam trebati jedna keramička zdjelica u koju ćete dodati matcha prah i mlaku vodu, a zatim miješati bambusovim metlicom dok se ne napravi pjena. Kao zamjenu za bambusovu metlicu uvijek možete koristiti štapni mikser, a po želji možete dodati i mlijeko.

Ukoliko se osjećate dovoljno kreativnim, matcha prah možete dodati i u svoj omiljeni smoothie kako bi poboljšali nutritivnu vrijednost vašeg omiljenog napitka.

matcha smoothie