Lijekovi Medicina

Veliki uspjeh: Naučnici uspjeli da izliječe alergiju na kikiriki

alergija na kikiriki kod djece

Australijski istraživači su postigli neočekivano veliki uspjeh u liječenju alergije na kikiriki kod djece.

Manja klinička studija sprovedena na Istraživačkom institutu Merdok ispitivala je dejstvo eksperimentalnog imunoterapijskog tretmana, koji je na kraju izliječio alergiju kod dvije trećine mališana. Što je još važnije, njihova preosjetljivost na kikiriki nije se javljala ni u naredne četiri godine.

“Ova djeca mogu da jedu kikiriki koliko god požele, nakon što su primila tretman”, kaže vođa istraživanja prof. Mimi Teng. Alergija na kikiriki je jedan od najčešćih uzroka anafilaktičkog šoka, alergijske reakcije opasne po život koja uzme mnogo dječjih života.

Tengova je zbog toga osmislila tretman koji kombinuje probiotike sa oralnom imunoterapijom na bazi kikirikija, poznatom kao PPOIT. Ovaj tretman je dizajniran tako da reprogramira reakciju imunog sistema na kikiriki i na kraju dovede do tolerancije na tu namirnicu.

U istraživanju je učestvovalo 48-oro djece koja su nasumično dobila ili probiotik Lactobacillus rhamnosus sa proteinom iz kikirikija ili placebo i tu terapiju dobijali su jednom dnevno tokom 18 meseci. Količina proteina iz kikirikija se postepeno povećavala.

Na kraju tretmana, 82 odsto djece proglašeno je izliječenim od alergije u poređenju sa samo četiri odsto u placebo grupi. Od toga, 70 odsto je bilo tolerantno na kikiriki i poslije četiri godine. Tengova kaže da su rezultati uzbudljivi i da su ispitanicima promijenili život. Rezultati su objavljeni u časopisu “Lancet Child & Adolescent Health”.

Leave a Comment